Home » D:News » Modernizări la Delfinariul din Constanţa: un bazin cu nisip va recrea mediul natural al delfinilor

Modernizări la Delfinariul din Constanţa: un bazin cu nisip va recrea mediul natural al delfinilor

Publicat: 08.08.2019
Modernizări la Delfinariul din Constanţa: un bazin cu nisip va recrea mediul natural al delfinilor
Bazinul existent la Delfinariul din Constanţa va fi extins, iar un altul, în care vor fi create condiţii din mediul natural al mamiferelor, va fi construit, în cadrul unui proiect de modernizare a zonei de agrement. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat miercuri la Constanţa.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, au semnat, miercuri, la Constanţa, contractul de finanţare a proiectului de extindere a Delfinariului. Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 5,6 milioane de euro. Fondurile necesare proiectului sunt asigurate în proporţie de 70 la sută de către Ministerul Turismului, iar diferenţa de 30 la sută va fi asigurată de către Consiliul Judeţean Constanţa.

„Am vrut să avem în Constanţa un Complex Muzeal la standarde internaţionale. Mi-am dorit o construcţie modernă, un delfinariu care să devină etalon pentru obiectivele de acest tip. Astfel, în aproximativ doi ani, vom avea cel mai modern Delfinariu din ţară şi, implicit, vom creşte şi atractivitatea din punct de vedere turistic, dar şi a varietăţii de specii pe care le putem aduce aici, la Constanţa”, a declarat preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.

El spune că în ultimii ani numărul turiştilor care ajung la Delfinariu a crescut constant, depăşind anul trecut cifra de 600.000.

„Am o situaţie: numai în 2018 au fost peste 626.000 de turişti la Delfinariu şi la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. În 2015 şi 2016 erau undeva la 100.000 de turişti. An de an a crescut numărul de turişti. La 1 iulie 2019, deja sunt cu 5-8 la sută mai mulţi turişti comparativ cu 2018”, a spus Marius Horia Ţuţuianu.

În cadrul proiectului, va fi extins bazinul existent şi va fi realizată o zonă ce va putea fi descoperită în sezonul cald, aproximativ 8 luni/an. Între lucrările propuse se mai numără şi un bazin de antrenamente, de aproximativ 600 de metri pătraţi, unde înălţimea apei va fi de 5,2 metri, astfel asigurându-se un volum total de 3.094 metri cubi de apă. Bazinul va fi dotat cu o platformă pentru doi delfini şi va prezenta particularităţi specifice mediului natural creând astfel condiţii de tip lagunar, inclusiv cu o zonă cu o porţiune nisipoasă, ce va fi vizibilă vizitatorilor printr-un geam acrilic.

Conform documentaţiei tehnico-economice, execuţia proiectului se va realiza în termen de 24 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. În prezent este în desfăşurare procedura publică de achiziţie a execuţiei de lucrări.

Totodată, Consiliul Judeţean are în vedere şi construirea unui acvariu modern în Constanţa.

„În paralel cu derularea acestui proiect, ne-am propus şi construirea unui acvariu modern cu toate elementele specifice de atractivitate. Acesta va fi parte a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, va avea o suprafaţă de aproximativ 3.600 de metri pătraţi, cu bazine de tip Delta Dunării, Marea Neagră, Amazon, ocean planetar, care vor oferi şi zone de vizitare tip tunel”, a mai declarat Marius Horia Ţuţuianu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase