Autorităţile fac precizări în legătură cu controversele legate de folosirea formolului în agricultură

24 08. 2019, 12:00

”Dezinfecţia solului în sere şi solarii este o lucrare foarte importantă, de care depinde sănătatea viitoarei culturi. În acest scop, se utilizează numai produse de protecţie a plantelor omologate pentru prevenirea pagubelor produse de bolile vasculare ale plantelor, nematozi sau insecte care iernează în diferite stadii în sol.

De aceea, pentru prevenirea transmiterii bolilor şi dăunătorilor de la un ciclu de cultură la altul, este recomandat ca dezinfecţia să se facă la pregătirea solului, înainte de înfiinţarea fiecărui ciclu de cultură” au comunicat experţii din MADR.

Iată substanţele admise pentru dezinfectarea solului în agricultură

În acest scop, Autoritatea Naţională Fitosanitară transmite fermierilor români prin intermediul buletinelor de avertizare emise în perioada de pregătire a spaţiilor protejate, ce produse pot folosi pentru dezinfecţia solului, respectiv:

Nemasol 510 şi Raisan 51, produse utilizate ca dezinfectant al solului cu spectru multiplu de combatere: nematozi, dăunători sau agenti patogeni de sol şi buruieni. Aceste produse în contact cu solul umed se descompun într-un gaz care dezinfectează solul sau substratul de cultură şi nu lasă reziduuri care sa fie preluate în plantă;

Basamid Granule care are un spectru larg de combatere, cu acţiune asupra mai multor categorii de agenti patogeni şi se aplică prin instalatia de picurare, între ciclurile de cultură, atunci cand terenul s-a eliberat de resturile vegetale.

Citeşte continuarea pe CSID!