Home » D:News » Diversitatea rasială şi de gen, în creştere în filmele de succes de la Hollywood

Diversitatea rasială şi de gen, în creştere în filmele de succes de la Hollywood

Diversitatea rasială şi de gen, în creştere în filmele de succes de la Hollywood
Publicat: 08.09.2019
Diversitatea rasială şi de gen a înregistrat o creştere în filmele de succes de la Hollywood, în 2018, în timp ce membrii comunităţii LGBTQ şi indivizii cu dizabilităţi au rămas marginalizaţi, potrivit unui studiu citat de publicaţia The Guardian.

Conform unui studiu realizat la Şcoala de Jurnalism Annenberg de la Universitatea Sudul Californiei, au fost alocate mai multe roluri principale femeilor şi persoanelor de etnii diferite în filmele de succes lansate în 2018, comparativ cu anii anteriori, ca un răspuns la criticile recente aduse industriei de cinema privind diversitatea, potrivit Mediafax.

Astfel, 39 de filme de succes din 100 analizate au avut drept protagoniste femei, faţă de 33 în 2017 şi 20 în anul în care a fost lansată prima ediţie a studiului, 2007.

Totodată, 27 de filme au avut ca personaj principal un actor de culoare sau de o altă etnie decât americană, din care 11 au fost femei.

Printre filmele de succes care s-au aliniat acestei tendinţe s-au numărat „Crazy Rich Asians” – cu o distribuţie exclusiv asiatică – şi „Black Panther/ Pantera Neagră”, recompensat cu trei premii Oscar.

„Vestea bună este că se fac eforturi de către companii pentru a promova diversitatea. Vedem că se întâmplă ceva. Desigur, mereu vrem ca lucrurile să evolueze rapid, dar vedem că activismul şi criticile încep să genereze rezultate”, a spus Stacy L. Smith, coordonator al iniţiativei Şcolii de Jurnalism Annenberg.

Pe de altă parte, în privinţa minorităţilor, progresul a fost scăzut, doar 1,3% dintre personajele celor mai de succes o sută de filme fiind alocate unor membri ai comunităţii LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, queer). Dintre acestea nu a făcut parte nicio persoană transsexuală.

Totodată, doar 2% dintre roluri au fost alocate unor persoane cu dizabilităţi.

„Practic, observi ştergerea unor comunităţi intregi”, a declarat Marc Choueiti, unul dintre coordonatorii studiului.

În timp ce femeilor le-au fost alocate mai multe roluri, acestea au avut mai multe scene nud în comparaţie cu bărbaţii.

În spatele camerelor, situaţia rămâne problematică, doar 4,3% dintre regizori fiind femei şi 3,2%, de origine asiatică.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase