Home » D:News » Un studiu controversat concluzionează că nu există dovezi statistice care să lege consumul de carne roşie de problemele cardiovasculare sau de apariţia cancerului

Un studiu controversat concluzionează că nu există dovezi statistice care să lege consumul de carne roşie de problemele cardiovasculare sau de apariţia cancerului

Publicat: 04.10.2019
Un studiu controversat concluzionează că nu există dovezi statistice care să lege consumul de carne roşie de problemele cardiovasculare sau de apariţia cancerului
Cercetătorii de la două universităţi canadiene au ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor pot să continue să consume carne roşie sau procesată în aceleaşi cantităţi pe care le consumă şi în prezent.

Un studiu controversat pune la îndoială concluziile cercetărilor anterioare care leagă consumul de care roşie sau carne procesată de problemele de sănătate cardiovasculare şi chiar apariţia cancerului. Specialişti de la două universităţi canadiene, care au realizat studiul, recomandă celor mai mulţi adulţi să îşi continue în acelaşi ritm consumul de carne roşie şi carne procesată, notează Science Daily.

Cele două universităţi, MacMaster şi Dalhousie, au derulat o trecere în revistă care a concluzionat că nu există dovezi statistice relevante care să lege consumul de carne roşie de creşterea riscurilor cardiovasculare, diabet sau cancer. Oamenii de ştiinţă au analizat datele obţinute în 12 studii anterioare.

În cazul a alte trei treceri în revistă ale unor studii care au urmărit evoluţia a câteva milioane de participanţi, cercetătorii au concluzionat că există o asocierea nesigură între renunţarea sau un consum redus de carne roşie şi beneficiile asupra sănătăţii.

Profesorul Gordon Guyatt, de la Universitatea McMaster şi directorul comitetului care s-a ocupat de trecerea în revistă a acestor studii, a explicat faptul că au fost luate toate măsurile necesare, din punct de vedere metodologic, pentru a asigura imparţialitatea concluziilor. „ Există un interes la nivel global în ceea ce priveşte nutriţia şi asupra situaţiei cărnii roşii în particular. Oamenii ar trebui să aibă la îndemână cele mai precise informaţii pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte dieta lor”.

Bradley Johnston, unul dintre membrii comitetului care s-a ocupat de metodologia şi aplicarea acesteia în cadrul trecerii în revistă, explică faptul că oamenii de ştiinţă cu care a colaborat sunt conştienţi că concluziile lor întră în contradicţie cu concluziile multor studii despre nutriţie.

„Acesta nu este doar un alt studiu privind carnea roşie şi procesată, ci o serie de recenzii sistematice de înaltă calitate, care au ca rezultat recomandări pe care le considerăm mult mai transparente, mai solide şi mai fiabile”, a explicat Johnston.

Oamenii de ştiinţă au explicat faptul că munca lor s-a concentrat asupra efectelor pe care consumul de carne roşie îl poate avea asupra stării de sănătate şi că argumentele prevind bunăstarea animalelor consumate sau a potenţialelor efecte asupra mediului nu au fost luate în calcul.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase