Home » D:News » A început producerea sistemului Gama de Energie Variabilă la Laserul de la Măgurele

A început producerea sistemului Gama de Energie Variabilă la Laserul de la Măgurele

A început producerea sistemului Gama de Energie Variabilă la Laserul de la Măgurele
Publicat: 08.10.2019
Lucrările pentru producerea şi instalarea sistemului Gama de Energie Variabilă au început vineri la Laserul de la Măgurele, urmând ca acesta să fie disponibil cel mai probabil în anul 2023.

Construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul Laserului este realizată de compania americană Lyncean Technologies, care a câştigat licitaţia.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, a afirmat că joi a fost semnat contractul de construcţie a sistemului Gama de Energie Variabilă. „Suntem pe cale să obţinem centrul ELI-NP aşa cum a fost el proiectat iniţial, cu cele două echipamente: laserul de mare putere, la care joi am şi terminat toate testele şi funcţionează perfect, şi sistemul Gama”, a afirmat acesta, citat de Rador

Nicolae Zamfir a precizat că, săptămâna aceasta, va fi semnat actul care „va garanta că sistemul laser este operaţional”. „Experimentele sunt în desfăşurare şi acum şi sistemul Gama este la fel”, a mai spus el.

Cu ajutorul sistemului Gama şi a laserului de mare putere, centrul ELI-NP de la Măgurele va deveni unul dintre cele mai avansate în domeniul cercetării fotonicii nucleare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume

PRIMELE IMAGINI cu laserul de la Măgurele

 

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase