Home » D:News » Kim Jong-un a dat ordin: demolarea clădirilor ”neplăcute şi sărăcăcioase” construite de Coreea de Sud pe un munte. Cu ce le înlocuieşte

Kim Jong-un a dat ordin: demolarea clădirilor ”neplăcute şi sărăcăcioase” construite de Coreea de Sud pe un munte. Cu ce le înlocuieşte

Kim Jong-un a dat ordin: demolarea clădirilor ”neplăcute şi sărăcăcioase” construite de Coreea de Sud pe un munte. Cu ce le înlocuieşte
Publicat: 29.10.2019
Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, a dat ordin ca toate clădirile construite de Coreea de Sud în staţiunea turistică de pe Muntele Kumgang să fie dărâmate. Timp de un deceniu, prezenţa turiştilor sud-coreeni în această zonă din nordul Peninsulei Coreea a fost văzută ca un simbol al cooperării.

Kim Jong-un a vizitat recent staţiunea de pe Muntele Kumgang, care a fost deschisă în 1998, în urma unei investiţii făcute de Hyundai Asan (filială a grupului sud-coreean Hyundai) şi a fost administrată de cele două regimuri, de la Phenian şi Seul.

Circa un milion de sud-coreeni au vizitat zona până în iulie 2008, când turismul a fost oprit după ce un soldat nord-coreean a împuşcat mortal o turistă sud-coreeană care se rătăcise în zona cu acces interzis. 

Pe fondul diminuării relaţiile tensionate dintre Coreea de Nord şi cea de Sud, din ultimii doi ani, au existat discuţii despre redeschiderea staţiunii Kumgang pentru turişti. De altfel, în vremea când se făcea turism, staţiunea a fost o sursă importantă de valută forte pentru Phenian.

În ciuda unei înţelegeri din septembrie cu omologul său nord-coreean, Moon Jae-în, preşedintele Coreei de Sud, a ezitat să aprobe reluarea vizitelor în condiţiile menţinerii sancţiunilor internaţionale, inclusiv asupra proiectelor economice care îi permit statului comunist să obţină valută forte. Seulul riscă şi el sancţiuni dacă acceptă ca turişii sud-coreeni să cheltuiască bani în zonele nord-coreene.

Replica lui Kim Jong-un pare că a venit ca urmare a vizitei făcute recent: toate clădirile „cu aspect neplăcut”, „sărăcăcioase” şi „lipsite de caracter naţional”, proiectate de Coreea de Sud în zona respectivă, vor fi distruse, urmând să fie înlocuite de clădiri moderne, în stil nord-coreean, care să „meargă bine cu peisajul natural al Muntelui Kumgang”, potrivit Deutsche Welle.

Acesta a descris facilităţile actuale din zonă ca fiind „construite ca nişte corturi improvizate într-o zonă afectată”.

Lee Sang-min, purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării din Seul, a declarat că Sudul va „apăra activ drepturile de proprietate ale poporului nostru”, adăugând că intenţionează să accepte orice discuţii propuse de Coreea de Nord cu privire la facilităţi.

Kim Jong-un a afirmat că este o „idee greşită” să priveşti atracţia turistică ca un simbol al relaţiilor dintre nord şi sud.

„Vom întâmpina mereu compatrioţii noştri din Sud dacă vor să vină pe Muntele Kumgang, după ce va fi construit de minune ca destinaţie turistică de nivel mondial”, a adăugat Kim.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce sunt Coreea de Nord şi Coreea de Sud divizate?

6 aspecte suprinzătoare despre viaţa din Coreea de Nord

Kim Jong-un a interzis toate distracţia din Coreea de Nord

Cercetători americani: Regimul nord-coreean construieşte submarine balistice

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase