Home » D:News » Premieră medicală în SUA. Implanturi cerebrale folosite pentru a trata dependenţa de opioide

Premieră medicală în SUA. Implanturi cerebrale folosite pentru a trata dependenţa de opioide

Publicat: 08.11.2019
Medicii americani au folosit în premieră o serie de electrozi pentru a trata dependenţa de opioide a unui bărbat.

Implanturile cerebrale sub forma electrozilor sunt folosite pentru o mulţime de afecţiuni diverse precum: Parkinson, distonie, tulburările obsesiv-compulsive sau depresie. Adesea medicii apelează la o astfel de terapie atunci când metodele convenţionale eşuează. Într-o situaţie asemănătoare se află un american, care a devenit primul pacient asupra căruia s-au folosit electrozi implantaţi în creier pentru tratarea dependenţei de opioide, notează Science Alert.

Pacientul, un bărbat de 33 de ani, este primul dintr-un program pilot care beneficiează de implanturile cerebrale în tratarea dependenţelor de opioide. Acesta se confruntă, într-o formă sau alta, cu dependenţa de opioide de la la vârsta de 15 ani, fapt care i-a afectat în mod sistematic calitatea vieţii.

Chirurgul Ali Rezai, de la Institutul pentru Neuroştiinţe al Universităţii West Virginia, este cel care, într-o intervenţie care a durat şapte ore, a implantat electrozii necesari acestei terapii. El a explicat faptul că recomandă ca această tehnică să fie ultima soluţie pe care medicii care se ocupă de tratarea dependenţelor o au în vedere atunci când întâlnesc un caz  extrem.

Procedura a implicat găurirea craniului pacientului şi introducerea a două fire care ating nucleus accumbens, o regiune din creier care prezintă un răspuns semnificativ la consumul de opioide.

Credit foto: West Virginia University Rockefeller Neuroscience Institute

Exceptând intervalul de care medicii au avut nevoie pentru a realiza gaura în craniu, pacientul a fost conştient şi discuta cu medicii, Aceştia speră că electrozii vor putea să echilibreze semnalele electrice din respectiva regiune cerebrală şi astfel să amelioreze starea de dependenţă a acestuia.

O procedură asemănătoare, în care stimularea cerebrală profundă este folosită pentru tratarea dependenţei, a avut loc în China, în cazul unui bărbat care suferea de alcoolism.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase