Home » D:News » Ar trebui să fie internetul un drept al omului? Un etician este de părere că da

Ar trebui să fie internetul un drept al omului? Un etician este de părere că da

Ar trebui să fie internetul un drept al omului? Un etician este de părere că da
Publicat: 31.12.2019
Eticianul Merten Reglitz este de părere că accesul la internet este un drept uman de bază, fiind indispensabil respectării celorlalte drepturi ale omului şi democraţiilor.

Deşi este relativ nou în comparaţie cu celelalte tehnologii ale comunicării pe care oamenii le-au folosit de-a lungul timpului, internetul a reuşit să transforme fundamental lumea în care trăim, fiind necesară o regândire a normelor pe care le folosim în interiorul statelor şi pe scena internaţională.

În fapt, impactului internetului este atât de mare încât eticianul Martin Reglitz, de la Universitatea Birmingham, propune ca reglementarea accesului la internat să devină un drept fundamental al omului, notează Futurism. Eticianul este de părere că accesul nerestricţional la internet necenzurat reprezintă un fundament pentru respectarea celorlalte drepturi ale omului şi democratizare.

Ideile lui Reglitz nu sunt surpinzătoare sau noi, în anul 2016, Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a declarat accesul la internet ca fiind un drept uman fundamental.

Reglitz este de părere că împiedicarea accesului la internet ar trebui să fie considerată o încălcarea a drepturilor omului, mai ales în condiţiile în care  unele guverne se folosesc de cenzura internetului pentru a-şi ţine cetăţenii sub control sau chiar blochează total accesul la internet pentru a ascunde alte încălcări ale drepturilor omului.

Accesul la internet „nu este doar un lux pentru cei care îşi pot permite aşa, ci este în schimb necesar ca indivizii să îşi ducă vieţile cu un minim de decenţă”, scrie Reglitz. Pentru acesta, internetul reprezintă un drept derivat din drepturile la opinie, informare sau organizare.

Articolul a fost publicat în Journal of Applied Philosophy.

Citeşte şi:

Se împlinesc 26 de ani de navigare pe Internet

Câţi români au acces la Internet şi cum îl folosesc?

În era internetului, există ţări care n-au auzit de această facilitate. Ce loc ocupă România în topul utilizatorilor de internet

Partea întunecată a internetului. Cum o poţi accesa şi cât de periculoasă este

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase