Home » D:News » Statuia lui Eminescu din Galaţi, păzită din nou. De peste 20 de ani, mâna muzei poetului dispare aproape în fiecare an

Statuia lui Eminescu din Galaţi, păzită din nou. De peste 20 de ani, mâna muzei poetului dispare aproape în fiecare an

Statuia lui Eminescu din Galaţi, păzită din nou. De peste 20 de ani, mâna muzei poetului dispare aproape în fiecare an
Publicat: 14.01.2020
O statuie din centrul oraşului Galaţi, care îl înfăţişează pe poetul Mihai Eminescu alături de muza sa, este din nou în centrul atenţiei. Asta deoarece înainte de ceremoniile de pe 15 ianuarie, persoane necunoscute vandalizează statuia, furând mâna muzei.

Aproape în fiecare an, începând din 1998, mâna muzei dispare, iar autorităţile sunt nevoite să facă improvizaţii pentru că lângă statuie se desfăşoară numeroase evenimente dedicate zilei poetului naţional, potrivit Mediafax.

Până în prezent, mâna a dispărut de 20 de ori şi tot de atâtea ori autorităţile locale au fost nevoite să repare statuia, folosind replici din ghips. Culmea, indivizii care fură mâna statuii au rămas necunoscuţi deşi zona este monitorizată de camere video şi de patrule ale Poliţiei Locale.

Deoarece măsurile au fost inutile, autorităţile au decis în urmă cu doi ani ca mâna să fie montată pe statuie doar în apropierea zilei de 15 ianuarie. În restul timpului, mai multe replici sunt păstrate la loc sigur în depozitele Primăriei.

Anul acesta, mâna muzei a fost montată pe statuie, iar firma de pază din parc stă cu ochii pe monument. De asemenea, poliţiştii locali şi-au intensificat patrulările prin zonă.

„Secţia nr. 1 Poliţie Locală, zilnic, asigură zona Parcului Mihai Eminescu cu cel puţin o patrulă pedestră sau mobilă.Trebuie precizat că, poliţiştii locali din cadrul Secţiei nr.1 acordă o atenţie deosebită zonelor reabilitate de Primăria Municipiului Galaţi, pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică precum şi prevenirea sustragerii sau distrugerii mobilierului urban amplasat în aceste zone. În perioada 2019 – 2020, pentru neregulile depistate în zona Parcului Mihai Eminescu, poliţiştii locali din cadrul Secţiei nr. 1 au aplicat un număr de 149 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 41 645 lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru consum de băuturi alcoolice, tulburarea ordinii şi liniştii publice, curăţenia localităţii, dar şi oprirea interzisă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei.

Artistul plastic Gheorghe Andreescu a refăcut monumentul de fiecare dată şi anul trecut a propus ca statuia să fie luată din parc.

„Centrele turistice ale lumii au sculpturi în copii, cele în aer liber, la Roma şi la Florenţa. Noi am putea face o copie a acestei statui şi originalul să-l punem într-un spaţiu interior pentru a fi protejată”, a explicat Gheorghe Andreescu.

Statuia lui Mihai Eminescu de la Galaţi a fost prima din provincie care îl înfăţişează pe marele poet. Monumentul a fost realizat în 1911 de Frederic Storck cu banii obţinuţi dintr-o colectă publică. Statuia este copia unei creaţii din parcul bucureştean Cişmigiu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase