Home » D:News » Jurist: reţeaua Starlink dezvoltată de SpaceX încalcă legile de protecţie a mediului

Jurist: reţeaua Starlink dezvoltată de SpaceX încalcă legile de protecţie a mediului

Jurist: reţeaua Starlink dezvoltată de SpaceX încalcă legile de protecţie a mediului
Publicat: 20.01.2020
Aprobările primite de către SpaceX legate de lansarea reţelei Stalink ar putea să fie neconforme cu legistaţia SUA legată de mediu.

În prezent, din reţeaua Starlink au fost lansate trei loturi a câte 60 sateliţi din totalul de 42.000 aprobaţi de către Comisia Federală de Comunicaţii (FCC) a Statelor Unite ale Americii, ca parte a unui proiect de a oferi internet de mare viteză pe întreaga suprafaţă a planetei.

La nici mai puţin de un an de când a început lansarea sateliţilor care vor forma „constelaţia” Stalink, există deja o multitudine de voci care critică lansarea acesteia. Primii şi cei mai vocali sunt oamenii de ştiinţă care explică faptul că aceşti sateliţi ar putea să se ciocnească de sateliţii şi instrumentele ştiinţifice deja aflate pe orbita terestră. De asemenea, astronomii argumentează că lumina reflectată de către sateliţii Starlink distorsionează observaţiile pe care le realizează asupra diferitelor corpuri şi fenomene cosmice.

Într-un articol care urmează să fie publicat într-un jurnal de specialitate, Ramon Ryan, student la drept al Universităţii Vanderbilt, Statele Unite ale Americii, argumentează că aprobările primite din partea Comisiei Federale de Comunicaţii de către SpaceX pentru a-şi lansa reţeaua de comunicaţii ar putea fi în afara normelor legale. Juristul argumentează că FCC este obligată prin Legea privind Politica Naţională de Mediu să consulte părerile agenţiilor care se ocupă de mediu atunci când oferă diferite aprobări, notează Futurism.

Legea privind Politica Naţională de Mediu a fost aprobată în anul 1970 pentru a determina agenţiile federale şi statele să devină mai responsabile în ceea ce priveşte activitatea lor. În această lege există o „portiţă” din 1986 care permite FCC să aprobe proiecte precum Starlink, fără a cere acordul agenţiilor de mediu. Totuşi, după cum argumentează că dacă Comisia Fedrală de Comunicaţii ar fi dată în judecată, această excepţie nu ar fi acceptată, dat fiind faptul că FCC nu a demonstrat că sateliţii nu au niciun impact asupra mediului.

Ce înseamnă asta pentru SpaceX şi proiectul Starlink? Momentan nimic şi asta dat fiind faptul că un articol dintr-o revistă juridică nu are forţă legală şi până la data scrierii articolului nu am găsit informaţii că FCC ar fi fost dată în judecată din cauza modului în care accordă permisele de amplasare a sateliţilor. În plus, chiar dacă Comisia ar fi dată în judecată, cu siguranţă un astfel de proces ar dura luni sau poate chiar ani.

Citeşte şi:

SpaceX anunţă că lucrează la remedierea unora dintre problemele cauzate de către reţeaua Starlink

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase