Cum a dirijat un robot o orchestră simfonică

11 02. 2020, 14:00

Keiichiro Shibuya este compozitorul japonez care a scris bucata muzicală interpretată în Sharjah, Emiratele Arabe Unite, în prima săptămână din februarie.

Ca şi roborul produs de Hanson Robotics, Sophia, dispozitivul Alter 3 se mişcă şi arată ca o fiinţă umană. Faţa este partea corpului realizată în cel mai elaborat mod, restul fiind o structură metalică prin care se poate vedea reţeaua de resorturi care declanşează mişcările în timp ce dirijează.

“Lucrarea e o metaforă a relaţiilor dintre oameni şi tehnologie. Din când în când robotul o ia razna iar orchestra trebuie să îl urmeze. Dar alteori, oamenii şi robotul colaborează foarte bine”, a arătat compozitorul pentru Reuters.

Shibuya a scris muzica, dar robotul a fost responsabil de ritm şi dinamica interpretării live, adăugând chiar şi câteva elemente electro-vocale în interpretare. “Pornim de la ideea că robotul se mişcă aşa cum vrea”, spune tehnicianul Kotobuki Hikaru.

Publicul a aplaudat interpretarea dirijată de robot chiar dacă au fost voci care au observat că ”nuanţa umană se pierde”.