Home » D:News » Copiii concepuţi prin fertilizarea in vitro, risc mai mare de mortalitate în primele săptămâni de viaţă

Copiii concepuţi prin fertilizarea in vitro, risc mai mare de mortalitate în primele săptămâni de viaţă

Publicat: 02.03.2020
Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro (FIV) au un risc mai mare de mortalitate în primele săptămâni de viaţă în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul medical Sterility and Fertility.

Cercetătorii au relaţionat acest risc crescut cu un număr mai mare de naşteri premature în cazul copiilor concepuţi prin FIV, dar au subliniat că riscul de mortalitate infantilă este foarte mic pentru ambele grupuri. După vârsta de un an, riscul de deces a fost acelaşi pentru toţi copiii, indiferent de metoda de concepere, se arată în studiul cercetătorilor suedezi, citat de Eurekalert.

„Este important de menţionat că deşi noi, la nivel de grup, putem observa un risc oarecum crescut de mortalitate infantilă după FIV, riscul absolut pentru fiecare individ este foarte mic”, a afirmat Kenny Rodriguez-Wallberg, profesor asociat la Departamentul de Oncologie şi Patologie la Institutul Karolinska şi coautoare a studiului. „Este liniştitor de ştiut că nu există un risc crescut de mortalitate în acest grup de copii după primul an de viaţă”, a precizat aceasta.

În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei au apelat la tehnicile de reproducere asistată pentru a rămâne însărcinate. În cele mai multe cazuri, aceste femei au adus pe lume bebeluşi sănătoşi. Studii anterioare au arătat, însă, că în cazul sarcinilor induse prin FIV există un risc mai mare de naştere prematură, greutate mică a nou-născutului şi defecte la naştere. Aceste riscuri au fost asociate, parţial, cu probabilitatea crescută ca în urma tratamentului FIV să fie aduşi pe lume gemeni.

În studiul actual, cercetătorii au selectat doar sarcini unice şi au comparat rata de mortalitate între copiii concepuţi prin diverse tehnici de reproducere asistată şi cei concepuţi în mod natural. Cercetătorii au analizat date de la peste 2,8 milioane de copii născuţi în Suedia de-a lungul unei perioade de 30 de ani. Dintre aceştia, circa 43.500 au fost rezultatul reproducerii asistate.

Risc de 45% mai mare pentru copiii concepuţi prin FIV

Concluzia oamenilor de ştiinţă de la Institutul Karolinska a fost că, în total, 7.236 de copii au murit înainte de împlinirea vârstei de un an şi, dintre aceştia, doar 114 au fost concepuţi prin tehnici de reproducere asistată. După ajustarea factorilor de confuzie, precum vârsta mamei şi infertilitatea anterioară, cercetătorii au identificat un risc de deces cu 45 % mai mare înaintea vârstei de un an în cazul copiilor concepuţi prin FIV în comparaţie cu cei concepuţi pe cale naturală.

Nivelul de risc a variat în funcţie de tipul de tehnică de reproducere asistată utilizată şi de numărul de zile care au trecut de la naştere. Riscul a scăzut treptat după primele săptămâni de viaţă. 

Credit foto: Shutterstock

În prima săptămână de viaţă, copiii concepuţi în urma transferului unui embrion îngheţat aveau un risc de deces de două ori mai mare faţă de cei concepuţi în mod natural. Cercetătorii au precizat că s-au bazat pe un eşantion redus de copii concepuţi cu embrioni îngheţaţi şi că, după o săptămână, riscul a scăzut la aproximativ acelaşi nivel precum în cazul celor concepuţi natural. 

De asemenea, copiii concepuţi din transferul unui embrion proaspăt sau folosind injectarea intracitoplasmatică a spermei nu prezentau un risc mai mare de deces faţă de cei concepuţi natural, indiferent de câte zile au trecut de la naştere.

„Rezultatele noastre indică faptul că metoda de reproducere asistată folosită poate face diferenţa şi, prin urmare, este important să investigăm în continuare care sunt cauzele sau mecanismele care stau la baza riscurilor”, a declarat Anastasia Nyman Iliadou, profesor asociat la Departamentul de Epidemiologie medicală şi Biostatistică la Institutul Karolinska şi coautoare a studiului. „Totodată, ele demonstrează necesitatea unei atenţii şi îngrijiri sporite acordate copiilor concepuţi prin FIV, în special în prima săptămână de viaţă”, a adăugat cercetătoarea.

Principalele cauze de mortalitate infantilă

Potrivit autorilor studiului, una dintre explicaţii ar putea fi că mai mulţi copii concepuţi prin FIV se nasc prematur în comparaţie cu cei concepuţi natural, situaţie care poate avea, la rândul ei, consecinţe negative. De asemenea, problemele de infertilitate avute înainte ca femeile să rămână însărcinate pot conduce la un risc mai mare de complicaţii în sarcină. Principalele cauze de mortalitate infantilă în rândul copiilor concepuţi prin tehnici de reproducere asistată includ probleme respiratorii, dezvoltarea incompletă a plămânilor, infecţii şi hemoragie neonatală, afecţiuni asociate adesea cu naşterea prematură.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Sterility and Fertility.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Asaltul bebeluşilor gigantici: de ce se nasc tot mai mulţi copii de acest fel?

Ce le lipseşte copiilor născuţi prin cezariană? Cercetătorii au aflat răspunsul

Vârsta tatălui este asociată cu o serie de riscuri ale naşterii copilului

Când e prea târziu pentru a face un copil?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase