Home » D:News » OMS a declarat pandemie de coronavirus COVID-19. Ce înseamnă această situaţie

OMS a declarat pandemie de coronavirus COVID-19. Ce înseamnă această situaţie

OMS a declarat pandemie de coronavirus COVID-19. Ce înseamnă această situaţie
Publicat: 11.03.2020
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit, miercuri, că situaţia generată de coronavirus este pandemie, ca urmare a răspândirii cazurilor de COVID-19 în peste 110 ţări şi regiuni din întreaga lume.

„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, a subliniat directorul OMS.

Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit.

Ce este pandemia?

Termenii de epidemie şi pandemie se referă în mod normal la maladii infecţioase. Pandemia este o epidemie care se răspândeşte dincolo de graniţele unui stat sau ale unui continent.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate de DW, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de virusuri. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om. 

Atunci când o boală este nouă pentru om, doar foarte puţine persoane sunt imune la ea. În astfel de cazuri nu există nici vaccin şi urmarea poate fi creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri.

Ce se întâmplă în timpul unei pandemii?

O boală care atinge periodic dimensiunea unei pandemii este gripa. Gripa spaniolă, de pildă, care a izbucnit în 1918, a răpus între 25 şi 50 de milioane de oameni, cu mult peste pierderile de vieţi omeneşti produse de Primul Război Mondial. Şi gripa porcină a provocat o pandemie în anul 2009, omorând aproximativ 285.000 de persoane, reprezentând 0,02% dintre persoanele infectate.

Totuşi, în cazul unei pandemii, unele regiuni izolate pot fi scutite de răspândirea bolii. De exemplu unele insule sau regiuni montane nefrecventate de turişti. Traficul aerian favorizează în special răspândirea pandemiilor.

În privinţa măsurilor care ar trebui luate în caz de pandemie, unităţile medicale trebuie să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienţi, să facă stocuri de medicamente antivirale şi să avertizeze populaţia despre situaţie. De asemenea, oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase