Home » D:News » Cum se produce, de fapt, berea? Care sunt ingredientele şi în cât timp e gata de consum

Cum se produce, de fapt, berea? Care sunt ingredientele şi în cât timp e gata de consum

Autor: Adrian Popovici 03.21.2020
Cum se produce, de fapt, berea? Care sunt ingredientele şi în cât timp e gata de consum
Berea este una dintre cele mai vechi şi populare băuturi alcoolice din lume.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că berea este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice pe care oamenii le-au consumat, în unele cazuri aceasta fiind mai sigură decât unele dintre sursele de apă la care oamenii preistorici aveau acces. De-a lungul timpului, reţetele pentru producerea berii s-au rafinat şi rolul acesteia s-a schimbat, ajungând chiar ofrandă pentru zeităţi. În prezent, unele statistici arată că berea este consumată pe scară largă şi asta datorită rafinării procesului şi diferitelor asocieri ale acestei băuturi, dintre acestea, cea mai cunoscută este cea dintre bere şi sporturi, la nivel global, producătorii oferind sponsorizări de miliarde de euro către diferite echipe sau competiţii. 

Deşi mare parte dintre noi am băut măcar odată o bere şi mulţi susţin că sunt experţi în diferitele tipuri de bere, puţini sunt cei care sunt familiari cu procesul prin care ingredientele devin berile din paharele noastre. First We Feast prezintă paşii pe care îi urmează un producător global atunci când face bere:

1. Cerealele

Primul pas pe care berarii îl fac este acela de a prepara malţul, boabe de cereale încolţite, pentru a extrage zaharurile din el. Pentru a face asta, boabele sunt zdrobite, măcinişul sau şrotul, cum îl numesc unii meşteri, permite o extragere mai rapidă a zaharurilor pe care bacteriile îl vor converti în alcool.

2. Conversia amidonului

Cerealele au un conţinut ridicat de amidon pe care enizmele naturale îl descompun în zaharuri. Pentru a face asta, berarii amestecă şrotul cu apă caldă într-un cazan.

3. Decantarea

Borhotul, amestecul de cereale şi apă care este lăsat la fermentat, este decantat, rezultând borhotul de bere uscat, un produs secundar folosit pentru furajul animalelor şi mustul. Acest must din cereale este la rândul său dulce precum mustul obţinut din procesarea strugurilor şi este trimis către următoarea etapă.

4. Fierberea

Mustul decantat este apoi transferat într-un cazan, numit fierbător, unde este fiert la o temperatură controlată înainte de a se adăuga hameiul, fiind un agent de stabilizare a berii.

5. Răcirea

După fierbere, berarii trebuie să elimine orice impuritate, în acest caz urmele de cereale şi de hamei, înainte de de a trimite la răcit şi fermentat lichidul obţinut.

6. Fermentarea

În acest punct al producţiei, meşterii adaugă drojdii, fiecare companie sau reţetă folosind doar anumite specii, pentru a declanşa procesul de fermentare. Drojdiile transformă zaharurile în alcool, diferite arome şi dioxidul de carbon, acesta fiind cel are cauzează bulele din bere. 

Dioxidul de carbon din bulele din bere face ca acestea să se ridice de la fundul paharului spre gura acestui, totuşi, în cazul anumitor beri, la care se adaugă azt, bulele se deplasează invers.

7. Maturarea

Această etapă permite berii să îşi dezvolte aromele, în funcţie de producător şi de reţetă, această etapă poate avea între 14-21 de zile, conform Asocieţiei Berarilor din România. 

8. Filtrarea

După maturare, berarii filtrează berea de impurităţi şi o depozitează pentru 3-4 săptămâni pentru a-şi completa aromele. Evident, în funcţie de producător şi de specialitatea de bere această perioadă poate să varieze. După această perioadă, berea este gata de îmbuteliere şi de a fi consumată.

Citeşte şi:

 

Cele mai noi articole
Ce se află în interiorul noului iPhone 12?
Ce se află în interiorul noului iPhone 12?
Fostul CEO Google atrage atenția asupra rețelelor sociale
Fostul CEO Google atrage atenția asupra rețelelor sociale
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Ora de iarnă 2020. Se schimbă ora şi va fi cea mai lungă zi din an
Ora de iarnă 2020. Se schimbă ora şi va fi cea mai lungă zi din an
Un altar roman neobișnuit, descoperit în Turcia
Un altar roman neobișnuit, descoperit în Turcia
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
A fost lansat un nou model de Raspberry Pi, unul dintre cele mai mici computere din lume
A fost lansat un nou model de Raspberry Pi, unul dintre cele mai mici computere din lume
Armata Statelor Unite a dezvoltat ochelari cu realitate augmentată pentru câini
Armata Statelor Unite a dezvoltat ochelari cu realitate augmentată pentru câini
Eroare astronomică. Galaxia cu o cantitate neobișnuită de materie întunecată se dovedește a fi cât se poate de obișnuită
Eroare astronomică. Galaxia cu o cantitate neobișnuită de materie întunecată se dovedește a fi cât se poate de obișnuită
Neuronii de pe „limba” țânțarilor se aprind ca artificiile imediat ce simt gustul sângelui uman
Neuronii de pe „limba” țânțarilor se aprind ca artificiile imediat ce simt gustul sângelui uman
NASA urmează să anunțe o „nouă descoperire importantă despre Lună” ce ar putea influența programul Artemis
NASA urmează să anunțe o „nouă descoperire importantă despre Lună” ce ar putea influența programul Artemis
Compania Moderna ar putea primi anul acesta autorizaţia de folosire a vaccinului Covid-19
Compania Moderna ar putea primi anul acesta autorizaţia de folosire a vaccinului Covid-19
Românii nu au încredere în vaccinul împotriva COVID-19. Câte dintre 10 persoane s-ar vaccina
Românii nu au încredere în vaccinul împotriva COVID-19. Câte dintre 10 persoane s-ar vaccina
Papa Francisc susţine parteneriatul civil pentru persoanele de acelaşi sex
Papa Francisc susţine parteneriatul civil pentru persoanele de acelaşi sex
Edward Snowden, fostul colaborator CIA care a expus secrete ale NSA, a primit rezidență permanentă în Rusia
Edward Snowden, fostul colaborator CIA care a expus secrete ale NSA, a primit rezidență permanentă în Rusia
România a depășit 5.000 de infectări noi de COVID-19 de la o zi la alta
România a depășit 5.000 de infectări noi de COVID-19 de la o zi la alta
Motivul pentru care UNICEF face stocuri de seringi
Motivul pentru care UNICEF face stocuri de seringi
Motivul pentru care persoanele în vârstă din Suedia nu mai trebuie să se izoleze din cauza pandemiei
Motivul pentru care persoanele în vârstă din Suedia nu mai trebuie să se izoleze din cauza pandemiei