Home » D:News » Ce au voie să facă şi ce nu românii prin Ordonanţa militară nr. 4 împotriva coronavirus

Ce au voie să facă şi ce nu românii prin Ordonanţa militară nr. 4 împotriva coronavirus

Ce au voie să facă şi ce nu românii prin Ordonanţa militară nr. 4 împotriva coronavirus
Publicat: 30.03.2020
Principalele prevederi din Ordonanţa militară nr. 4 care a adus, duminică seara, noi restricţii şi reguli menite să prevină răspândirea COVID-19.

Pensionarii care au peste 65 de ani pot ieşi din case şi la alte ore decât intervalul 11:00- 13:00 dacă au nevoie să meargă la doctor.

Bătrânii pot ajunge la medic fie cu maşina personală, a unui membru al familiei, fie cu ambulanţa, dar nu cu mijloacele de transport în comun. Pentru a justifica motivul, bătrânii trebuie să aibă o declaraţie pe proprie răspundere completată.

Vreme de o oră, între 20:00 şi 21:00, pensionarii cu vârsta peste 65 de ani pot ieşi în faţa blocului sau a casei cu căţelul. Nu e nevoie de declaraţie pe proprie răspundere pentru acest lucru.

Supermarket-urile şi magazinele care vând alimente şi alte produse necesare trebuie să se organizeze în aşa fel încât pensionarii să aibă prioritate. Supermarket-urile trebuie să limiteze accesul pentru celelalte categorii de persoane.

Persoanele care fug din carantină sunt sancţionate, dar pe lângă asta, după ce sunt prinse, vor sta în carantină alte 14 zile. Mai mult, ele vor achita şi cheltuielile necesare carantinării, adică în jur de 300 lei pe zi.

Românii care fug acasă, unde erau la izolare, sunt sancţionaţi şi duşi în carantină instituţionalizată. Şi ei vor plăti carantina.

Şoferii de marfă (cu masini capacitate mai mare de 2,4 tone) trebuie să stea fie la izolare preventivă, fie în carantină timp de 14 zile în perioada dintre curse ca protecţie împotriva COVID-19.Aici sunt câteva opţiuni: patronul pune la dispoziţie spaţii; şoferul stă cu familia sau singur; cer carantinare autorităţilor cu suportarea cheltuielilor. Oricare ar fi opţiunea, şoferul trebuie să completeze declaraţie pe proprie răspundere prin care îţi asumă asta. Cele de mai sus sunt aplicate şi piloţilor de avioane şi personalului navigant. Măsura se aplică începând de mâine.

Cei care lucrează în domenii esenţiale trebuie să stea izolaţi la locul de muncă. Aceste domenii esenţiale sunt: asigurarea funcţionării producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale, a activităţilor de întreţinere şi mentenanţă a echipamentelor şi instalaţiilor specifice, precum şi a celorlalte activităţi de aprovizionare, respectiv, extracţie, producţie şi procesare a resurselor şi materiilor prime şi/sau semiprocesate energetice necesare funcţionării corespunzătoare Sistemului Energetic Naţional.

Refuzul izolării preventive aduce sancţiuni penale, civile sau contravenţionale. Măsura se aplică de mâine la ora 12:00.

Primăriile sunt obligate să asigure cu dezinfectant toate intrările de bloc şi să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.

Grupurile de maximum 3 persoane sunt interzise doar în cazul în care se află pe stradă. Măsura este, astfel, aplicată doar pietonilor, potrivit Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase