Home » D:News » Care este efectul psihologic al distanţării sociale?

Care este efectul psihologic al distanţării sociale?

Care este efectul psihologic al distanţării sociale?
Publicat: 06.04.2020
Izolarea poate avea efecte psihologice foarte mari, cele mai predispuse la acest lucru fiind persoanele care locuiesc singure.

În ultimele săptămâni, trupurile altor oameni au devenit duşmanii noştri. Cei mai mulţi dintre noi am încetat să avem contact fizic cu oricine altcineva care nu locuieşte în aceeaşi casă cu noi.

Această pandemie a schimbat modul în care trăim zilnic, dar ar putea o lungă perioadă de distanţare socială să creeze o societate mai puţin apropiată faţă de ceilalţi odată ce aceasta se va termina?

Vom evita contactul fizic cu alţii, nu numai acum, ci şi într-o lume post-coronavirus?

„Această perioadă în care oamenii sunt instruiţi să nu se atingă se va dovedi un experiment social interesant”, a declarat Francis McGlone, profesor de neuroştiinţă la Universitatea John Moores din Liverpool, citat de inews.com.

„Poate avea un efect real asupra tendinţei naturale a oamenilor de a se apropia de ceilalţi şi ar putea exista unele repercusiuni. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că acestea vor deschide porţile către o serie întreagă de probleme legate de bunăstarea mentală, pentru că este posibil ca oamenii să nu mai primească afecţiunea cu care erau obişnuiţi în mod normal”, a mai explicat specialistul.

Ne vom adapta sau vom suferi consecinţe grave?

Eforturile de a opri pandemia Covid-19 ar putea avea o consecinţă gravă: contactul fizic, şi nu numai, din ce în ce mai rar cu alte persoane.

„Există o fibră nervoasă în pielea noastră care răspunde la atingerea blândă. Atingerea determina eliberarea în organism a oxitocinei, un hormon care ne îmbunătăţeşte starea de spirit. Atingerea este crucială pentru dezvoltarea unui bebeluş – fără ea, acesta pot dezvolta probleme cognitive grave – dar este utilă şi copiilor mai mari şi adulţilor”, a explicat Francis McGlone.

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase