O astronaută de pe ISS înainte de întoarcerea pe Pământ: ”Mă tem că mă voi simţi mai izolată pe Terra decât aici”

16 04. 2020, 10:00

După şapte luni petrecute pe Staţia Spaţială Internaţională, astronauta americană Jessica Meir va reveni, în 17 aprilie, pe Terra. Aici, aceasta va trăi o nouă formă de izolare, diferită de cea de pe avanpostul spaţial.

„Este suprarealist să vezi ce se întâmplă pe planeta de sub noi”, a spus astronauta în vârstă de 42 de ani, într-un interviu telefonic de pe ISS, la care au participat şi astronauţii americani Andrew Morgan şi Chris Cassidy.

„Terra a avut întotdeauna un aspect uimitor, văzută de aici, deci sunt dificil de crezut toate schimbările care s-au produs de când suntem noi aici” a spus Meir.

Astronauţii sunt specialişti în viaţa în izolare, ei petrec, în medie, şase luni mai mult sau mai puţin izolaţi pe staţie. De exemplu, Jessica Meir a sosit pe ISS în septembrie.

Însă izolarea lor este una voită, spre deosebire ce ceea ce trăiesc oamenii pe Terra, în contextul pandemiei de COVID-19. Izolarea lor este chiar o încununare a unor ani de antrenament.

„Mi-e teamă că mă voi simţi mai izolată pe Terra decât aici”, a spus Meir, potrivit Le Figaro. „Aici avem o rutină, suntem foarte ocupaţi să facem multe lucruri uimitoare şi avem această perspectivă incredibilă asupra Terrei, care este dedesubt”, a explicat ea.

Sfaturile asronauţilor pentru o izolare reuşită sunt simple şi încep printr-o rutină exactă. „Avem un program şi îl respectăm cu stricteţe”, a spus astronautul Andrew Morgan.

„Sportul, igiena personală, somnul, totul este prevăzut. Este important să respecţi programul”, a spus acesta.

O altă regulă este să fii un bun coechipier, tradusă de Jessica Meir prin întărirea relaţiilor cu familia şi prietenii, printr-o comunicare mai frecventă, potrivit Mediafax.