Home » D:News » Proiect pilot prin care depistează anticorpii pentru COVID19 în rândul medicilor din România

Proiect pilot prin care depistează anticorpii pentru COVID19 în rândul medicilor din România

Publicat: 15.04.2020
Proiect pilot prin care depistează anticorpii pentru COVID19 în rândul medicilor din România
MedLife a demarat un proiect pilot de testare a cadrelor medicale şi auxiliare proprii care intră în contact cu pacientul, în vederea depistării anticorpilor pentru COVID 19, anunţă un comunicat al companiei de servicii private medicale.

Potrivit specialiştilor, testele RT-PCR, utilizate în prezent la nivel global pentru diagnosticarea cazurilor de COVID-19, indică prezenţa materialului viral în timpul infecţiei acute, dar nu pot indica dacă o persoană a dezvoltat anticorpi. De aceea, o posibilă recomandare este ca testarea RT-PCR să fie completată cu testarea anticorpilor din sânge care pot fi utilizaţi pentru a identifica dacă oamenii au fost expuşi la un anumit agent patogen, verificându-se răspunsul lor imun, conform sursei citate.

„Vom testa prezenţa anticorpilor IgG cât şi IgM în cazul cadrelor medicale care sunt simultan testate prin metoda RT PCR pentru determinarea exactă a stadiului imunizării acestora. Vom prelucra în paralel teste prin metoda chemiluminiscenţa, metoda Elisa şi teste rapide deci atât prin metode rapide, cât şi prin metode cantitative de acurateţe ridicată. O astfel de abordare, testare RT PCR triplată de testarea pentru anticorpi prin două metode, rapidă dar şi cantitativă, va determina dacă testele rapide pot fi utilizate pe scară largă, implicit vom determina dacă cadrele medicale, personal al MedLife, au deja anticorpi pentru a fi siguri că aceste cadre medicale sunt sănătoase, mai ales în măsura în care vom determina valori pozitive privind prezenţa anticorpilor. Acest proces este cu atât mai eficient cu cât este realizat exclusiv pentru personalul medical şi auxiliar ce intră direct în contact cu pacientul, fiind recomandat atât de OMS cât şi de autorităţile române în mai multe rânduri pentru a fi testat permanent” a mai preşedintele MedLife, Mihai Marcu.

Conform studiilor, testarea anticorpilor prezintă avantaje: oferă detalii despre incidenţa reală a bolii, prin identificarea persoanelor care au dezvoltat anticorpi împotriva virusului şi presupune un risc minim de infecţie a personalului din laborator, testarea fiind automată. Derulrea proiectului pilot MedLife va permite companiei să identifice, în următoarele săptămâni, pe o populaţie relevantă de aproximativ 1000 de persoane la nivelul întregii ţări şi implicită statistic, dacă întradevăr în România un număr mai mare de persoane care au avut contact cu virusul fără să aibă simptome sunt imunizate.

„Vom demara studiul intern de cercetare în domeniul imunităţii echipei medicale la finele acestei săptămâni şi sperăm să putem pune la dispoziţia publicului larg rezultatele preliminare până la finele săptămânii viitoare. Aşa cum am mai declarat, vom continua să deschidem laboratoare RT PCR de identificare a COVID 19. După ce la începutul crizei MedLife nu avea capacităţile de procesare în siguranţă de probe COVID 19 acum avem deja un laborator funcţional de două săptămâni, iar de joi, 16 aprilie, vom începe testările în al doilea laborator situat în Sfântu Gheorghe, Covasna şi sperăm ca până pe data de 23 aprilie să începem activitatea şi în al treilea laborator din Timişoara” a mai spus Mihai Marcu.

Adiţional acestui proiect pilot privind existenţa anticorpilor, MedLife va lansa şi un Ghid de Prevenţie şi Bune Practici la nivelul companiilor pentru reducerea riscurilor de infecţie cu COVID 19.

„În aceste zile, lucrăm la nişte Ghiduri de Preventie şi Bune Practici pentru a sprijini companiile din România în era COVID. Aceste ghiduri vor acoperi teme esenţiale în vedere prevenţiei şi protecţiei personalului medical şi auxiliar, de la reguli de contact social şi profesional, recalibrare şi filtrare personal, conştientizare riscurilor de contact cu persoane infectate, până la testare, managementul circuitelor, şi odihna personalului în această perioadă” a spus Mihai Marcu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase