Home » D:News » Cum arată, de fapt, telescopul gigant pe care NASA vrea să-l construiască pe Lună

Cum arată, de fapt, telescopul gigant pe care NASA vrea să-l construiască pe Lună

Publicat: 23.04.2020
Cercetătorii au primit o finanţare de 120.000 de dolari pentru a studia fezabilitatea construirii unui telescop pe Lună.

NASA lucrează în acest moment o multitudine de proiecte şi misiuni, totuşi, oficialii agenţiei se află mereu în căutarea de noi idei care să schimbe modul în care are loc explorarea spaţială. Recent, agenţia spaţială a organizat un concurs în care a solicitat oamenilor de ştiinţă proiecte inovative, câştigătorul acestei competiţii a fost Saptarshi Bandyopadhyay, expert în robotică al JPL, care a propus construirea unui telescop în unul dintre craterele de pe partea întunecată a Lunii, notează Gizmodo.

Proiectul echipei conduse de către Saptarshi Bandyopadhyay, Lunar Crater Radio Telescope, a intrat pe circuitul birocratic al NASA, fiindu-i alocaţi 120.000 de dolari pentru realizarea unei propuneri de proiect convingătoare, care ar putea sau nu să fie aprobată.

Credit foto: Saptarshi Bandyopadhyay

În această primă fază, scopul cercetătorilor este acela de a stabili fezabilitatea conceptului. „În faza 1, ne vom concentra mai ales pe designul mecanic al LCRT, căutând cratere adecvate pe Lună şi comparând performanţa LCRT cu alte idei propuse în literatura de specialitate”, explică Bandyopadhyay.

Dacă ar fi construit, LCRT ar trebui să poată intercepta unele dintre cele mai slabe semnale radio care pot fi recepţionate din spaţiul cosmic. Cercetătorii explică faptul că telescoapele folosite în prezent se confruntă cu o serie de limitări legate de ionosferă, care limitează observaţiile la frecvenţe sub 30 de Megahertz. Posibilitatea de a studia frecvenţe mai mari ar reprezenta o şansă extrem de importantă pentru astronomi, aceştia putând astfel să obţină date legate Universul primordial, la care altfel nu ar putea avea acces.

Construirea acestui telescop pe partea întunecată a Lunii ar izola datele obţinute de interferenţele sateliţilor şi ale ionosferei terestre. „Luna acţionează ca un scut fizic care izolează telescopul de pe suprafaţa lunară de interferenţele radio de la sursele terestre, ionosfera, sateliţii care orbitează Pământul şi zgomotul radio al Soarelui în timpul nopţii lunare”, adaugă Bandyopadhyay.

În propunerea iniţială trimisă către NASA, telescopul ar fi amplasat într-un crater care măsoară între trei şi cinci kilometri, receptorul şi celelalte componente ale acestuia fiind întinse pe mai bine de un kilometru de către o serie de roboţi DuAxel, aceştia fiind deja testaţi în proiectele agenţiei.

Citeşte şi:

A fost terminată asamblarea telescopului spaţial James Webb

DESI, telescopul care poate desluşi misterele energiei întunecate

Magellan: Telescopul care va da ocazia omenirii să „privească” direct cum s-au format stelele după Big Bang

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase