Planul lui Streinu Cercel: Peste 3,6 milioane de bătrâni, ţinuţi sub cheie şi despărţiţi de familie

21 04. 2020, 17:02

În spaţiul public a apărut, de luni, un document care potrivit unor surse oficiale îi este atribuit lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Bals”. Documentul a fost publicat şi de Mediafax.

Planul denumit „Vacanţa Mare”, pentru perioada de după ridicarea stării de urgenţă, prevede o serie de măsuri în luptă cu COVID-19, mult mai dure decât cele al stării de urgenţă propriu-zise.

Categoria cea mai afectată de planul „Vacanţa Mare” este cea a persoanelor peste 65 de ani, adică a celor mai vulnerabili în faţa noului coronavirus.

Potrivit Institutului Naţional de Statsitică în România vorbim despre 3.674.000 de oameni care aveau vârsta de peste 65 de ani la 1 ianuarie 2019.

Pentru această categorie Streinu-Cercel ar cere „izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată)” şi „susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată. Susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”.

„Pentru cei de peste 65 de ani – ţinuţi SINGURI/CU PERSOANE DE ACEEAŞI VÂRSTĂ, IZOLATE LA FEL în aceeaşi casă – indiferent cum se cheamă conceptul

Adrian Streinu-Cercel nu a răspuns apelurilor MEDIAFAX pentru a explica el însuşi aceste propuneri, mai ales că oamenii şi-au pus tot felul de întrebări.

O întrebare ar fi ce se întâmplă într-o casă în care de exemplu, familia, soţ şi soţie, unul din ei are peste 65 de ani, casa este prea mică pentru a sta în izolare aşa cum se cere această izolare. Atunci una din persoana va pleca de acasă? Dacă da, unde? Într-o camera de hotel rechiziţionată de stat?

Practic, nici măcar un tânar, neafectat de această măsură nu ar sta liniştit ştiind că unul dintre părinţii săi este într-o camera de hotel sub cheie, timp de trei luni.

Streinu-Cercel a desemnat şi persoanele care ar trebui să monitorizeze bătrânii izolaţi şi anume poliţia locală, şi autorităţile locale. Tot autorităţile locale, prin primar, ar trebui să „identifice familiile pluristratificate: copii + adulţi tineri + vârstnici, în scopul izolării persoanelor din grupele de risc”, iar apoi să relocheze vârstnicii.

Dacă luăm, de exemplu, un sat din România, unde într-o casă trăiesc toate categoriile de vârstă, ce facem cu bătrânul? Unde poate fi el dus? Este evident că în fiecare sat vor fi zeci de astfel de situaţii.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o reacţie virulentă la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în ţara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare, iar un astfel de plan este „inacceptabil”.