Home » D:News » Rafila: Copiii trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge. Trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice

Rafila: Copiii trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge. Trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice

Rafila: Copiii trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge. Trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice
Publicat: 21.04.2020
Copiii trebuie să iasă, să se joace, să alerge, iar probabil că data de 15 mai este o dată rezonabilă pentru România, spune prof. dr. Alexandru Rafila: „Trebuie să ne gândim şi la persoanele vârstnice, care trebuie încurajate să facă mişcare în cursul serii, când circulaţia este redusă”.

De mai bine de o lună copiii României stau în casă. Medicii spun că sănătatea lor poate fi afectată din cauza lipsei mişcării şi a soarelui. În Spania premierul are de gând să relaxeze această restricţie din 27 aprilie, astfel încât copiii să poată lua aer curat.

„Cred că şi în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, ştiţi, evoluţia epidemiei în ţara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni faţă de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România, dar cred că acest tip de gândire este unul corect”, e de părere Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

Profesorul Rafila spune că şi vârstnicii ar trebui să iasă afară, însă, deocamdată aceste schimbări nu sunt reglementate oficial.

„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare, în cursul serii, când circulaţia este redusă”, a mai precizat profesorul Alexandru Rafila.

Cel mai recent raport al OMS arată că paşii de ridicare a restricţiilor trebuie să fie făcuţi gradual, cu intervale de timp pentru a evalua impactul lor. Ideal ar fi un interval de minim două săptămâni – care corespunde perioadei de incubaţie a virusului – între fiecare măsură de restricţie ridicată.

Rafila: Avem nevoie de o strategie pentru reluarea vieţii economice

Alexandru Rafila spune şi că este nevoie de o strategie progresivă de reluare a vieţii economice şi avertizează că sistemul sanitar nu poate fi susţinut fără economie.

Avem nevoie de o reluare progresivă a vieţii social şi economice, consideră profesorul Alexandru Rafila.

În vreme ce multe ţări au început deja să ridice restricţiile de circulaţie, România nu a anunţat încă vreun plan în acest sens.

„Să sperăm că data de 15 mai va coincide cu încetarea stării de urgenţă, dar în paralel trebuie să existe şi o strategie de reluare progresivă a vieţii economice, sociale”, a declarat profesorul Rafila.

Potrivit profesorului, în lipsa activităţii economice, sistemul de sănătate nu mai poate fi finanţat.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că se aşteaptă la încă una-două săptămâni de creştere a numărului de cazuri de Covid-19 şi le-a cerut românilor încă şapte-zece zile de răbdare.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase