Home » D:News » Plasma pacienţilor vindecaţi de COVID salvează vieţi în toată lumea. România este încă în la faza protocoalelor

Plasma pacienţilor vindecaţi de COVID salvează vieţi în toată lumea. România este încă în la faza protocoalelor

Plasma pacienţilor vindecaţi de COVID salvează vieţi în toată lumea. România este încă în la faza protocoalelor
Publicat: 29.04.2020
Comisia Europeană a elaborat un ghid privind administrarea de plasmă pacienţilor cu noul coronavirus, dar în România protocolul de administrare nu este încă stabilit. În zeci de ţări medicii administrează deja plasmă convalescentă pacienţilor infectaţi aflaţi în stare gravă iar rezultatele sunt bune

Pacienţii infectaţi aflaţi în stare gravă ar putea fi salvaţi, dar, în timp ce România numără morţii, echipamentele de plasmafereză donate spitalelor de o firmă privată încă nu sunt folosite.

„Protocoalele privind colectarea de plasmă, metodologia este excesiv de birocratică, depăşeşte cu foarte mult rigorile pe care le-au stabilit atât ghidul european pentru colectarea de plasmă, cât şi ghidurile stabilite în celelalte ţări”, a declarat Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat echipamentele de plasmafereză.

Aşa se face că potenţialii donatori încă aşteaptă să doneze plasmă hiperimună. Şi sunt în România în jur de 3.400 de persoane vindecate.

„Am găsit donatori şi pentru Bucureşti, am găsit şi pentru Iaşi. La Iaşi sunt foarte mulţi medici din Suceava care au avut infecţia, care s-au vindecat şi care vor să doneze şi i-am îndrumat către Centrul de Transfuzii din Iaşi, dar încă nu i-a contactat nimeni de acolo. Nu avem nici protocolul de tratament. Sunt documente care trebuie semnate, asumate de către specialişti”, a mai spus Florin Hozoc, potrivit Mediafax.

România nu are încă, oficial, protocolul de administrare a plasmei, aşa că aceasta nu poate fi folosită imediat.

„Din păcate plasma nu va putea fi folosită imediat. După ce analizele vor confirma că ea este bună, va mai dura până când se vor aproba aceste protocoale terapeutice de administrare”, a încheiat Florin Hozoc

România are în acest moment 18 aparate de plasmafereză. Trei sunt instalate deja la Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, iar alte 15 vor ajunge în curând în tot atâtea centre din ţară.

„Metodologia spune că secţiile ATI vor cere acordul Comisiei ATI, aici nu ştiu dacă s-a cerut şi s-a dat până acum vreun acord. Primul pas este să înceapă recoltarea, să facă testarea acelei plasme şi probabil săptămâna asta se vor definitiva şi primele secţii ATI care vor fi avizate să intre în programul acesta. Este un tratament care va trebui foarte bine monitorizat şi pe măsură ce vom avea mai multe date se va extinde probabil şi indicaţia dacă rezultatele sunt cele scontate”, a declarat Nicolae Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministrul britanic al Sănătăţii a donat recent plasmă hiperimună pentru a fi administrată pacienţilor critici COVID-19, după ce s-a vindecat de această boală.

În Italia, SUA, Germania, Franţa şi alte 35 de ţări se administrează deja plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 celor aflaţi în stare gravă din aceeaşi cauză.

România încă aşteptă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase