Home » D:News » Avionul spaţial militar secret X-37B pleacă într-o nouă misiune misterioasă

Avionul spaţial militar secret X-37B pleacă într-o nouă misiune misterioasă

Publicat: 11.05.2020
Misteriosul avion spaţial X-37B al armatei americane va pleca în 16 mai într-o nouă misiune care vizează efectuarea mai multor experimente.

X-37B este programat să fie lansat vertical cu o rachetă Atlas V, de la baza Cape Canaveral din Florida, în cea de-a şasea misiune a vehiculului robotizat, după cum au anunţat oficialii Forţei Spaţiale şi ai Forţelor Aeriene ale SUA.

„Această misiune importantă va derula mai multe experimente decât în orice alt zbor al X-37B, inclusiv două experimente NASA”, a declarat Barbara Barrett, secretarul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, citată de Space.

Una dintre încărcăturile NASA vizează examinarea efectelor radiaţiilor spaţiale asupra seminţelor, iar cealaltă va evalua performanţa diferitelor materiale în mediul din spaţiu, a explicat Barrett.

Un alt experiment, conceput de Laboratorul de Cercetări Navale al SUA, vizează „transformarea energiei solare în energie prin microunde de radiofrecvenţă, analizând apoi transmiterea acestei energii către Pământ”, a adăugat secretarul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

Cea de a şasea misune a avionului fără pilot, cunoscută ca Orbital Test Vehicle 6 (OTV-6) şi Space Force-7, va include şi FalconSat-8, un satelit mic dezvoltat de Academia Forţelor Aeriene Americane, care va derula la rândului lui cinci experimente separate.

Pentru a include toate echipamentele necesare experimentelor, dar şi alte încărcături, misteriosul avion spaţial a primit dotări supplimentare.

Forţele Aeriene au două vehicule X-37B, ambele construite de Boeing. Vehiculele arată precum vechile navete spaţiale ale NASA, doar că sunt mult mai mici. Fiecare avion X-37B are o lungime de 8,8 metri, o înălţime de 2,9 metri, în timp ce anvergura aripilor este de aproape 4,6 metri. Zona de încărcare pentru sarcina utilă este de dimensiunea unui pat de camion.

Avionul X-37B / Credit foto: U.S. Air Force

Spre comparaţie, fiecare navetă spaţială din prezent are o lungime de 12 metri şi o anvergură a aripilor de 24 de metri.

Cu ajutorul avionului X-37B, armata americană testează în spaţiu o serie de tehnologii noi, aducând apoi echipamentele pe Terra pentru analiză. Multe dintre încărcăturile de la bordul avionului sunt secrete, iar oficialii americani nu prea dau detalii despre activităţile pe orbită ale acestor vehicule.

Nu este clar cât va dura misiunea OTV-6. Fiecare zbor din acest program a înregistrat recorduri de durată. În timpul ultimei misiuni, OTV-5, care s-a încheiat în octombrie 2019, avionul a înconjurat Pământul timp de 780 de zile.

Barrett a precizat că cele cinci misiuni anterioare ale X-37B au însumat 2.865 de zile pe orbită, ceea ce înseamnă testări tehnologice în afara Terrei care au durat aproximativ 7 ani şi 10 luni.

Vă recomandăm şi:

Un astronom amator a reuşit să surpindă un avion secret al NASA 

Ce testează în mare secret americanii cu avionul spaţial

Americanii îi spionează pe chinezi?

Kilopower, reactorul nuclear care ar putea fi trimis pe Marte

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase