Home » D:News » O scrisoare demult pierdută de pe vremea când Churchill era prizonier de război a fost scoasă la vânzare

O scrisoare demult pierdută de pe vremea când Churchill era prizonier de război a fost scoasă la vânzare

Publicat: 14.05.2020
O scrisoare demult pierdută de pe vremea când Churchill era prizonier de război a fost scoasă la vânzare
O scrisoare de pe vremea când Winston Churchill era prizonier de război a fost scoasă la vânzare pentru 85.000 de dolari. Documentul detaliază şi relaţia dintre Churchill şi cel care l-a capturat pe viitorul premier al Marii Britanii.

Documentul a fost scris la data de 17 noiembrie 1899, în timpul celui de-Al Doilea Război al Burilor, atunci când Churchill avea doar 24 de ani şi era corespondent de război pentru cotidianul Morning Post. Churchill a călătorit pentru a relata despre conflict şi a fost în cele din urmă capturat alături de oficiali britanici, de către HG Spaarwater, potrivit scrisorii, relatează Fox News.

„Domnul HG Spaarwater a fost foarte bun cu mine şi cu ofiţerii britanici capturaţi. Voi fi personal recunoscător oricărei persoane care îl va ajuta dacă va fi luat şi el prizioner la rândul lui. Winston S Churchill”, arată scrisoarea.

În scrisoare, Churchill mai detaliază şi conversaţiile sale cu Spaarwater – „care se pronunţă Spare-water”, potrivit lui Churchill – precum şi detalii despre viaţa lui Spaarwater ca fermier în Africa de Sud.

„Era politicos, un bărbat mic şi maneriat, foarte neliniştit şi temător să nu spună cumva ceva care le-ar putea răni sentimentele prizonierilor, iar mie mi-a plăcut mult de el”, a mai scris viitorul prim-ministru britanic. 

„Înainte ca trenul să plece din Volksrust ne-au schimbat gardienii. Burghezii oneşti care ne-au capturat au fost nevoiţi să se întoarcă pe front, iar noi am fost predaţi poliţiei”, a mai adăugat Churchill. 

Al Doilea Război al Burilor a avut loc între 11 octombrie 1899 şi 31 martie 1902, între Imperiul Britanic şi cele două state independente ale Burilor, miza fiind influenţa Imperiului în Africa de Sud.

Scrisoarea a fost în posesia familiei Spaarwater timp de decenii, înainte să fie în cele din urmă transferată la muzeul din Volksrust, oraş din provincia sud-africană Mpumalanga.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

”Documentul obraznic” prin care România a trecut sub influenţa sovieticilor, făcut public pentru prima dată

Doctorul care a revoluţionat sistemul medical din Africa de Sud, cu ”rucsacul conectat la cloud”

Urme de materie organică extraterestră, descoperite în Africa de Sud

Femeia care l-a ajutat pe Winston Churchill să domine două Războaie Mondiale: ”Să nu te întorci prea repede de pe front”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase