Home » D:News » FT: Forţele de elită din SUA nu sunt pregătite pentru un război rece împotriva Chinei

FT: Forţele de elită din SUA nu sunt pregătite pentru un război rece împotriva Chinei

Publicat: 20.05.2020
FT: Forţele de elită din SUA nu sunt pregătite pentru un război rece împotriva Chinei
Sursa foto: Hepta.ro

Forţele speciale din SUA sunt echipate inadecvat pentru confruntări militare în domeniul tehnologiilor ultramoderne cu Rusia şi China, avertizează experţii, în contextul în care Administraţia Donald Trump trece de la „războiul contra terorismului” la o luptă cu rivalii geopolitici, informează FT.

Forţele speciale americane, cunoscute pentru doborârea uşilor şi eliminarea ţintelor de mare valoare, au 70.000 de membri, costuri anuale de 13 miliarde de dolari şi au suportat cea mai mare parte a sarcinilor războiului împotriva terorismului. Dar este neclar ce rol vor juca în contextul în care Pentagonul transferă trupe din Afganistan în zona Indo-Pacifică pentru a contracara ambiţiile regionale ale Chinei, notează cotidianul Financial Times.

Generalul Richard Clarke, şeful Comandamentului pentru operaţiuni speciale din SUA (Socom), a declarat în cursul unei conferinţe de profil că Statele Unite trebuie să dezvolte noi capabilităţi pentru a putea „concura şi câştiga” în disputele cu Rusia şi China. Clarke a subliniat că Socom trebuie să dezvolte capabilităţi cibernetice şi să se concentreze pe campaniile de influenţă mai degrabă decât pe „misiunile de ucidere-capturare” care au caracterizat perioada sa din Afganistan după atacurile teroriste din septembrie 2001. Din Socom fac parte Forţele speciale navale (Seal), Beretele Verzi şi unitatea Raiders a Marinei militare.

Experții susțin că SUA nu sunt pregătite pentru un război rece contra Chinei

Oficiali din domeniul apărării afirmă că Administraţia din China a suplimentat bugetul militar şi de cercetare în scopul de a profita de vulnerabilităţile Statelor Unite, în timp ce Rusia a testat noi tehnologii în cursul operaţiunilor din Siria, scrie Mediafax.

„Poate că suntem cu mult mai mult în urmă decât ştim”, a afirmat colonelul Michael McGuire, director pentru operaţiuni de luptă în cadrul Socom, la Conferinţa Industriei de Operaţiuni Speciale, desfăşurată online în contextul pandemiei. „Lucrurile s-au mişcat mult mai rapid decât ne aşteptam”, a explicat el, referindu-se la noile ameninţări şi menţionând erodarea avantajelor tradiţionale ale SUA la nivel aerian, spaţial şi în materie de comunicaţii. Colonelul McGuire a evidenţiat vulnerabilităţi în materie de securitate cibernetică şi utilizarea de către inamici a unor tactici de putere fină. Aceste lucruri pot „produce fisuri în alianţele noastre”, a avertizat oficialul militar, pledând pentru concentrarea atenţiei pe apărare în locul atacului.

În timp ce unii analişti militari au sugerat ca Forţele speciale să asume un rol mai mare de susţinere şi să extindă operaţiunile psihologice, alţii pledează pentru dezvoltarea rapidă a unor noi tipuri de armament cu sisteme invizibile pe radare şi a tehnologiilor ultramoderne.

„Pot exista sute sau mii de interacţiuni zilnic în lupta cu China. Nu suntem suficient de rapizi, suficient de dinamici, nu avem amploarea capabilităţilor pentru a face faţă acestei provocări”, afirmă Chris Brose, director de strategii la Andruil, o companie de tip start-up din domeniul tehnologiilor militare care are contracte cu Forţele speciale americane. Brose avertizează că sateliţii pot fi blocaţi ori eliminaţi de pe orbită.

Dar Chris Brose nu crede că se va ajunge la un conflict militar cu China. „Cea mai mare parte a competiţiei SUA-China nu va fi de genul celui de-al treilea război mondial. Vor fi lovituri reciproce pe sub masă”, subliniază Chris Brose, menţionând operaţiuni de recunoaştere, campanii de influenţă şi acte de sabotaj.

„Nu va fi ca în Abbottabad; va fi ceva foarte diferit”, continuă el, referindu-se la operaţiunea din 2011 a membrilor Seal în Pakistan, pentru eliminarea lui Osama ben Laden, liderul reţelei teroriste Al-Qaida.

Trupele speciale din SUA sunt de ani întregi esenţiale pe câmpul de luptă. Dar vor întâmpina condiţii diferite în orice confruntare cu China, care a dezvoltat rachete, avioane militare, aeronave de recunoaştere şi tehnici de interceptare, factori care vor îngreuna orice plan american de a ascunde militari, transporturi şi comunicaţii.

Forţele speciale nu sunt pregătite pentru operaţiuni contra unui inamic aproape egal

Un fost comandant al Forţelor Speciale din SUA a declarat pentru FT că va fi nevoie ca operaţiunile să fie planificate fără GPS sau acces la sateliţi, care facilitează atingerea ţintelor, interceptarea comunicaţiilor şi perturbarea transmiterii informaţiilor. Vor fi necesare echipamente mai ieftine şi mai eficiente, uşor de înlocuit în cazul în care sateliţii sunt doborâţi. „Forţele speciale nu sunt pregătite pentru operaţiuni contra unui inamic aproape egal, precum China, într-o confruntare directă. Avem nevoie ca forţele speciale să găsească modalităţi de a acţiona în confruntări armate şi alte scenarii fără comunicaţii”, afirmă fostul comandant, subliniind că misiunile vor trebui planificate şi efectuate „sub o supraveghere mai redusă decât în recentul război împotriva terorismului”.

„Operaţiunile speciale originale necesită atribute precum ascundere, perspicacitate, capacitatea de infiltrare – atleţi de triatlon mai degrabă decât infanterişti cu muşchi şi tatuaje”, subliniază fostul comandant, argumentând că aceste abilităţi vor fi mai utile în eforturile contra Chinei. Membrii Forţelor speciale americane participă deja la antrenamente de limbaj, instruind şi consiliind frecvent armatele ţărilor aliate care se confruntă cu acţiune agresive ale Chinei şi Rusiei.

Tom Mahnken, preşedintele Centrului pentru Evaluări Strategice şi Bugetare, un institut din Washington, argumentează că Forţele speciale americane trebuie să „recapete capabilităţi pentru toate tipurile” de confruntare în scopul contracarării Chinei. Totuşi, se vor confrunta cu o situaţie de „atracţie gravitaţională” faţă de actualele operaţiuni teroriste, care probabil vor rămâne prioritare, subliniază expertul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase