Home » D:News » Rafila spune că nu deschiderea teraselor a dus la creșterea numărului de cazuri. Cine a fost de vină

Rafila spune că nu deschiderea teraselor a dus la creșterea numărului de cazuri. Cine a fost de vină

Rafila spune că nu deschiderea teraselor a dus la creșterea numărului de cazuri. Cine a fost de vină
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM).
Publicat: 05.06.2020

Medicul Alexandru Rafila a declarat la „Marius Tucă Show” că nu redeschiderea teraselor a determinat creșterea numărului de cazuri, ci faptul că oamenii au reununțat să poarte mască. El a mai spus că românii vor putea merge în vacanțe în țările relativ apropiate.

Medicul Alexandru Rafila, invitat la „Marius Tucă Show” a făcut o radiografie a situaţiei acuale a pandemiei de coronavirus. Reprezentantul României la OMS este de părere că măsurile luate de autorităţi au fost cele potrivite.

„Aş fi recomandat omenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru că nu existau măşti. (…) Principalul benficiar al măştii este persoana infectată respirator şi care nu mai împăştie microorganisme. (…) Aş fi închis şcolile cu o săptămână mai târziu. (…) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapidă a virusului”, a punctat acesta potrivit Mediafax.

De ce se poate reveni la măsuri mai stricte

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă şi spune că se poate reveni la măsuri mai stricte, mai ales că numărul cazurilor este în creştere.

„Aştept să văd ce se va întâmpla în zilele următoate. Nu din cauza tareaselor (a crescut numărul de cazuri), ci datorită unei relaxări a măsurilor de protecţie. S-a renunţat la mască. (…) În America de Sud creşte rapid. Sunt ţări din zona noastră care au revenit la măsuri mai dure: Israel a închis şcoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numărul de căzuri este în creştere . Brazilia are o situaţie paradoxală pentru că preşedintele recomandă să nu se ţină cont de măsuri. Aducerea în zona politică a sănătăţii publice e foarte periculoasă. Victimele sunt oameni simpli”, spune medicul.

Reputatul specialist a vorbit şi despre vacanţe şi crede că românii îşi pot face concediile în statele vecine.

„Eu cred că în ţările relativ apropiate, care au o incidenţă mai mică decât la noi, pot să meargă în vacanţă, Dar şi concediile astea trebuie făcute cu precauţie. Să încerce să fie evitate aglomeraţiile, Sunt curios cum se vor trece frontierele. Majoritatea vor prefera să meargă cu maşina. (…) În unele insule greceşti n-a fost niciun caz de COVID. Mai degrabă riscurile vor fi pentru greci”, a subliniat Rafila.

Rafila: „Sunt foarte multe virusuri care circulă în sezonul rece”

Invitatul lui Marius Tucă a adus în discuţie şi redeschiderea şcolilor şi spune că elevii trebuie să se întoarcă la cursuri. Alexandru Rafila a declarat că în sezonul rece este posibil ca numărul de îmbolnăviri să crească, dar nu crede că va exista un al doilea val de coronavirus în ţara noastră.

„Activitatea didactică presupune interacţiunea. (…) Nu e în regulă. Sunt mulţi care nu au facut școală. Nu poți nici să îi constrângi să participe la activităţile didactice. Şcoala e obligatorie în România. (…) O să fie o generaţie care nu o să poată să dobândească noţiunile de care au nevoie. Se vor crea nişte decalaje. Dacă o să avem un an de pauză o sa avem mari probleme. (…) Mie nu îmi plac discuţiile astea cu valurile. Cred într-o creştere a numărului de cazuri. Nu cred că pot fi la fel de puține cazuri în sezonul rece ca şi în sezonul cald. E natural să crească. Important e să crească limitat şi noi să fim pregătiţi. (…) Sunt foarte multe virusuri care circulă în sezonul rece. Vaccinarea pentru gripă se va face în octombrie noiembrie. Faţă de anul precedent sunt convins că va creşte numărul celor care se vor vaccina”, a încheiat specialistul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase