Home » D:News » Redresarea după pandemia de COVID-19, monitorizată prin satelit de CE și Agenția Spațială Europeană

Redresarea după pandemia de COVID-19, monitorizată prin satelit de CE și Agenția Spațială Europeană

Redresarea după pandemia de COVID-19, monitorizată prin satelit de CE și Agenția Spațială Europeană
Publicat: 07.06.2020

Comisia Europeană (CE) și Agenția Spațială Europeană (ESA) au prezentat lansat o platformă prin care sunt monitorizate, cu ajutorul sateliților, schimbările de calitate a aerului și apei și activitățile economice după eliminarea măsurilor restrictive.

Sateliții din programul Copernicus au avut un rol important încă de la declanșarea crizei provocate de noul coronavirus, iar vineri a fost lansată o platformă de observare a Pământului.

„Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, activitățile spațiale au avut un rol important. Programul Copernicus a fost mobilizat pe deplin din prima zi a acestei crize, pentru a ajuta cetățenii și autoritățile publice din statele membre în această perioadă dificilă. A fost prezentat instrumentul de observare a Pământului pentru „acțiune rapidă în contextul coronavirusului” — denumit și „RACE” (Rapid Action Coronavirus Earth) —, elaborat de Comisie în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA)”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ce monitorizează prin satelit platforma

Platforma monitorizează principalii parametri de mediu, precum schimbările de calitate a aerului și a apei, activitățile economice și individuale, inclusiv industria, transporturile, construcțiile, traficul, precum și productivitatea agricolă. În acest scop, platforma combină date de observare de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus pe care îi deține UE, cu ajutorul unor noi instrumente digitale, precum inteligența artificială și analiza datelor.

„Instrumentul de observare a Pământului pentru ‘acțiune rapidă în contextul coronavirusului’reprezintă o dovadă a rezilienței europene. Chiar și în cele mai întunecate perioade, europenii găsesc întotdeauna soluții pentru situațiile cele mai dificile. Platforma, dezvoltată în cooperare cu Agenția Spațială Europeană, este un instrument unic și remarcabil care ne va ajuta nu numai în timpul pandemiei de coronavirus, ci și în multe alte domenii, având în vedere versatilitatea funcțiilor sale, inclusiv pentru a ne atinge obiectivele ecologice”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase