China a scos pangolinii de pe lista medicamentelor tradiționale

12 06. 2020, 08:41

Pangolinii sunt unele dintre cele mai traficate animale pe piața neagră din Asia.

GALERIE FOTO

Autoritățile chineze au decis eliminarea pangolinilor din farmacopeea tradițională, după ce, în ultimele luni, au crescut măsurile de protecție legală pentru aceste animale. În plus, preparatele pe bază de fecale de liliac au fost eliminate din acest catalog, notează Science Alert.

Datele oficiale arată că pangolinii sunt cea mai traficată specie de mamifere, iar unii cercetători susțin că acestea au jucat un rol important în răspândirea COVID-19. În medicina tradițională chinezească pangolinii reprezintă un leac important, deși studiile nu au dovedit valoarea terapeutică a acestora.

Autoritatea silvică din China a decis recent că pangolinii sunt o specie aflată în pericol și, conform normelor legale, asta înseamnă că pangolinii sunt retrași de pe lista leacurilor tradiționale. Unele voci sugerează că aceasta decizie a fost luată într-o serie de împrejurări legale.

Măsuri de restrângere a traficului cu animale

Odată cu pandemia de COVID-19 autoritățile din China au decis interzicerea vânzării de animale sălbatice pentru consumul uman, explicând că astfel există riscul transmiterii unor boli zoonotice.

Din nefericire, atât pentru animalele care cad pradă acestui trafic, dar și pentru oamenii care ar putea să cadă victime unei noi maladii transmise de la animale comercializarea animalelor sălbatice este permisă în continuare pentru studiile științifice dar și pentru medicina tradițională.

Citește și:

Studiu: pangolinii nu au fost gazda intermediară pentru coronavirus

Imagini rare cu pangolinii giganţi, printre cele mai traficate animale. Solzii lor, o comoară pentru braconieri

Coronavirusuri similare cu COVID-19, identificate la pangolini

Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce