Pacienţii care au murit sau au fost internați pe Secția de Terapie Intensivă cu COVID-19 erau deficitari cu o vitamină găsită în spanac, ouă şi brânzeturi tari şi albastre, crescând speranţa că schimbarea dietei ar putea fi o parte a răspunsului la combaterea acestei pandemii.
Cercetătorii care studiază pacienţii care au fost internaţi la spitalul Canisius Wilhelmina din oraşul olandez Nijmegen au explicat beneficiile vitaminei K după ce au descoperit o legătură între această deficienţă şi cele mai grave efecte ale coronavirusului.
COVID-19 provoacă coagularea sângelui şi duce la degradarea fibrelor elastice din plămâni. Vitamina K, care este ingerată prin alimente şi absorbită în tractul gastro-intestinal, este esenţială pentru producerea de proteine care reglează coagularea şi pot proteja împotriva bolilor pulmonare.
Cercetătorii olandezi caută acum finanţare pentru un studiu clinic, dar dr. Rob Janssen, un om de ştiinţă care lucrează la proiect, a spus că, în lumina rezultatelor iniţiale, va încuraja un aport sănătos de vitamina K.
Aceasta se găseşte în brânza cu mucegai albastru, în spanac, ouă dar şi în miso, celebrul preparat culinar japonez.
„Se stochează, de aceea este destul de greu ca să ajungem să facem carenţe serioase de vitamina K. Însă, este important să ne asigurăm un aport optim de vitamina K pentru că ea are multiple funcţii foarte importante pentru organism. Funcţia de coagulare este implicată în coagularea sângelui şi de aceea în sistemul cardiovascular are foartă multă importanţă. Vitamina K se găseşte în plante şi în produse de origine animală, ouăle, produsele lactate şi în carne”, spune nutriționistul Simona Carniciu, citată de Mediafax.