Home » D:News » Cercetătorii au găsit urme ale prezenței noului coronavirus în Europa din martie 2019. Ce înseamnă asta

Cercetătorii au găsit urme ale prezenței noului coronavirus în Europa din martie 2019. Ce înseamnă asta

Publicat: 30.06.2020
Cercetătorii au găsit urme ale prezenței noului coronavirus în Europa din martie 2019. Ce înseamnă asta
Sursa foto: Unsplash

Noul coronavirus, SARS-CoV-2, ar fi ajuns în Europa mult mai devreme decât s-ar fi crezut inițial. Studii recente sugerează că virusul circula în Italia din decembrie 2019. În mod și mai surprinzător, oamenii de știință de la Universitatea din Barcelona au descoperit urme ale virusului atunci când au testat mostre de apă uzată din 12 martie 2019.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Barcelona este momentan analizat de experți și nu a fost publicat încă într-un jurnal științific. Așadar, până la finalizarea acestui proces, rezultatele trebuie folosite cu prudență.

Primele concluzii ale studiului arată că SARS-CoV-2 poate fi găsit în excrementele oamenilor infectați. În timp ce virusul se deplasează prin stomac, acolo unde poate declanșa simptome gastrointestinale, patogenul își pierde stratul proteic exterior, însă bucăți din materialul genetic numit ARN supraviețuiesc și sunt „eliminate” prin excremente.

Cum s-a desfășurat studiul cercetătorilor de la Universitatea din Barcelona

Ajuns în acest moment, virusul nu mai este infecțios. Cel puțin, asta știm până acum din dovezile existente. Însă, faptul că aceste urme ale ARN-ului coronavirusului pot fi găsite în apa uzată netratată este folositor pentru monitorizarea epidemiilor. De fapt, acestea pot anticipa locul în care un focar ar putea apărea cu cel puțin o săptămână înainte să apară în cifrele oficiale. Motivul este că oamenii elimină bucăți din coronavirus înainte ca simptomele să devină evidente.

Așadar, multe țări, inclusiv Spania, monitorizează acum apa uzată în căutare de urme ale coronavirusului. În acest studiu, epidemiologii au analizat mostre înghețate de apă uzată netratată colectate între ianuarie 2018 și decembrie 2019 pentru a vedea momentul debutului virusului în Barcelona.

Cercetătorii au găsit dovezi ale virusului din data de 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte de primul caz oficial. Primul pacient infectat cu coronavirus a fost anunțat pe 25 februarie 2020. Toate mostrele colectate înainte de această dată au fost negative, cu excepția unei mostre din 12 martie 2019, care a înregistrat un rezultat pozitiv.

Posibile explicații pentru descoperirea cercetătorilor din Spania

Există câteva teorii care ar putea explica acest rezultat pozitiv. Una este că SARS-CoV-2 este prezent în sistemul de canalizare la un nivel foarte redus. O altă teorie este că testul a fost contaminat din greșeală cu virusul în laborator, scrie Science Alert.

Totuși, mai multe teste sunt necesare pentru a concluziona că mostra conține cu adevărat noul coronavirus, iar un rezultat de o așa magnitudine ar trebui să fie reprodus de laboratoare independente.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un medicament pentru diabet poate scădea riscul de deces în cazul femeilor care au COVID – studiu

Oameni de știință, inclusiv de la OMS: Nu există dovezi că noul coronavirus îşi pierde din putere

Experimentul făcut de doi cercetători sovietici pe copiii lor, în anii 1950, ar putea ajuta la combaterea coronavirusului

Cifre oficiale! Circa 20 de milioane de americani au fost infectaţi deja cu noul coronavirus

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase