O nouă eclipsă de Lună prin penumbră are loc în 5 iulie 2020

04 07. 2020, 11:00
Eclipsa de Lună prin Penumbră / Credit foto: Shutterstock

O eclipsă de Lună prin penumbră se va produce în 5 iulie 2020. Este al treilea fenomen astronomic de acest fel care are loc în 2020 și, spre deosebire de celelalte două, nu poate fi văzut din România.

Duminică, 5 iulie 2020, va avea loc a treia eclipsă de Lună prin penumbră din acest an. Dacă primele două (din 10 ianuarie și 5 iunie) au fost vizibile din România, aceasta nu va putea fi urmărită.

Evenimentul astronomic va fi vizibil doar pe cerul din America de Nord, America de Sud, estul Oceanului Pacific, vestul Oceanului Atlantic şi vestul extrem al Africii.

Ce este o eclipsă de Lună prin penumbră

Luna şi toate fenomenele astronomice care au avut loc în jurul ei i-au atras dintotdeauna pe mulți învățați. Încă din Antichitate, aceștia au stabilit că prima eclipsă de Lună consemnată ar fi avut loc în anul 3.450 î Hr.

O eclipsă de Lună se produce atunci când Luna, Soarele şi Pământul se aliniază, astfel încât satelitul natural al Terrei intră în umbra planetei noastre.

Când satelitul natural al Terrei trece prin penumbra Pământului are loc ceea ce astronomii numesc Eclipsa de Lună prin penumbră. În timpul acestui fenomen nu se produc modificări majore asupra astrului. Luna nu se întunecă, dar suprafaţa ei capătă o nuanţă gălbuie.

Cea mai spectaculoasă eclipsă de Lună este cea totală, atunci când satelitul natural al Terrei intră total în conul de umbră al Pământului. Atunci Luna se întunecă şi capătă o nuanţă roşiatică. Un astfel de eveniment va fi vizibil din țara noastră abia în 2022.

La ce oră are loc eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iulie 2020?

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iulie 2020 va începe la ora 6:07 (ora României) și va dura în total două ore și 45 de minute, mai puțin decât cea de luna trecută (trei ore și 18 minute).

În momentul începerii eclipsei, când Luna intră în penumbră, nu se produc schimbări sesizabile ale astrului. În faza maximă a eclipsei de Lună prin penumbră, discul Lunii se află aproape în totalitate în penumbra Pământului. Atunci, luminozitatea Lunii este mai mică şi are o nuanţă de gălbui.

Fazele eclipsei de Lună prin penumbră din 5 iulie 2020, pe ore:

  • 6:07 (ora României) – începutul eclipsei, intrarea în penumbră
  • 7:30 – maximul eclipsei (circa 90% din suprafaţa Lunii este acoperită de penumbra Pământului)
  • 8:52 – ieşirea din penumbră (sfârşitul eclipsei)

În 30 noiembrie va avea loc ultima eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 și nici de data aceasta nu va putea fi urmărită din România.