Noi reguli de protecție planetară pentru misiunile pe Lună și pe Marte

13 07. 2020, 09:00
Credit foto: Pixaby

Cercetătorii explică faptul că aceste reguli echilibrează interesele diferitelor grupuri implicate în misiunile spațiale.

NASA a anunțat faptul că va implementa un nou set de reguli de protecție planetară pentru misiunile de pe Lună și Marte. Aceste reguli au scopul de a evita contaminarea cu materiale biologice terestre a spațiilor explorate, notează Space.

Oficialii agenției explică faptul că aceste noi directive, care tratează riscurile implicate de contamniarea ceopruilor cerestre vizitate cu materiale terestre, dar și posibilitatea contaminării inverse, atunci când materiale periculoase sunt aduse din spațiu.

Noile directive au fost elaborate luând în calcul interesele a trei grupuri implicate în explorarea spațială. „Încercăm să echilibrăm interesele comunității științifice, interesele comunității de explorare umană și interesele comunității comerciale”, explică Jim Bridenstine, Administratorul NASA.

Un mediu curat

Administratorul NASA mai explică faptul că misiunile agenției sale să lase în urmă „un mediu curat, astfel încât avem capacitatea de a ști că ceea ce descoperim în viitor nu a fost ceva care a fost lăsat acolo de noi … Trebuie să ne asigurăm că inventariem orice fel de substanță biologică și chiar substanță non-biologică, de natură organică, care ar putea fi lăsată în urmă pe Lună și care ar putea fi problematică pentru cercetările viitoare”.

Aceste reglementări împart suprafața Lunii în două categorii, prima acoperind o mare parte și fiind supuse unor condiții minime de protecție planetară. Cea de-a doua categorie, cuprinde cei doi poli ai Lunii și se află sub condiții mult mai stricte de protecție.

Situația protecțiilor planetare în cazul planetei Marte se dovedește a fi mai complicată, NASA luând în calcul posibilitatea unei contaminări reciproce. Cercetătorii care au scris aceste reguli au vrut să se asigure că misiunile trimise pe planeta roșie nu vor contamina suprafața acestei planete, dar și că mostrele de roci aduse de acolo nu vor reprezenta un pericol pe Terra.

Administratorul NASA mai adaugă faptul că aceste noi directive nu vor rămâne stabile și că, în funcție de modul în care evoluează misunile vor fi trnsformate: „Probabil că va fi modificate de multe ori acum și în viitor”, a declarat acesta.

Citește și

Regulile de protecţie planetară ale NASA trebuie reevaluate

NASA caută oameni care să protejeze Pământul de extratereştri, iar salariul este unul impresionant

Ce ne poate învăţa coronavirusul despre măsurile de siguranţă necesare pentru aducerea unor mostre de roci de pe Marte?

Ce s-ar putea întâmpla dacă maşina lui Elon Musk din spaţiu va contamina alte planete cu bacterii de pe Pământ