SpaceX va furniza rachete pentru lansările Pentagonului

11 08. 2020, 16:30

Compania SpaceX a antreprenorului Elon Musk şi consorțiul United Launch Alliance vor furniza rachete pentru toate lansările din programul spațial militar american până în 2027, conform unei decizii a Pentagonului.

SpaceX și United Launch Alliance au concurat cu asocierea dintre compania lui Jeff Bezos, Blue Origin, şi Northrop Grumman.

United Launch Alliance(ULA) este un consorţiu format de Boeing şi Lockheed Martin şi va furniza 60% dintre rachete, celelate 40 de procente fiind repartizate SpaceX.

Până în prezent, Forțele Aeriene au comandat trei misiuni pentru 2022 în cadrul noilor oferte. SpaceX va primi 316 milioane dolari pentru a lansa o misiune, denumită USSF-67, în ultima parte a anului 2022. ULA va primi 337 milioane dolari pentru lansarea a două misiuni – USSF-51 și USSF-106 – programate pentru al doilea și al patrulea trimestru al anului fiscal 2022, potrivit Space.

Blue Origin și Northrop Grumman și-au exprimat dezamăgirea pentru faptul că nu au fost alese, dar sunt așteptate să continue dezvoltarea vehiculelor de lansare. Blue Origin dezvoltă în prezent o nouă rachetă orbitală, denumită New Glenn, în timp ce Northrop Grumman dezvoltă OmegA pentru lansările viitoare.

Între 2012 și 2019, Pentagonul a acordat contracte  în valoare de peste  12 miliarde de dolari, către Space X și ULA, pentru lansări de rachete.

SpaceX și contractele cu NASA

SpaceX primește sume importante de la bugetul SUA, în special în baza contractelor pe care le are cu NASA. Recent a reușit încheierea unei misiuni istorice, readucând pe Terra doi astronauți de pe Stația Spațială Internațională.

Misiunea a marcat prima revenire pe Terra pe pământ american a astronauților SUA, de la încheierea programului navetelor NASA, în 2011. De atunci, SUA și-au trimis astronauții în spațiu numai cu navetele rusești Soyuz.

NASA are acum programe de trimitere a astronauților la bordul capsulelor spațiale deținute de SpaceX și Boeing. Primul transport a fost deja realizat, în 30 mai, de către Space X, odată cu lansarea Crew Dragon. În 2 august s-a realizat și revenirea astronauților pe Terra, la bordul aceleași capsule.

Sumele plătite de NASA celor două companii sunt însă diferite. Un raport al Inspectorului General al NASA a arătat că transportarea unui astronaut către Staţia Spaţială Internaţională de către Boeing va costa 90 de milioane de dolari. Pentru acelaşi serviciu oferit de către SpaceX, costul este de 55 de milioane de dolari. Spre comparație, începând cu anul 2017, NASA a plătit, în medie, 79,9 milioane de dolari per astronaut către Roscosmos.

SpaceX a mai dispus, din 2012, de un contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari, pentru servicii de aprovizionare comercială pentru NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

SpaceX a lansat primul satelit militar al Coreei de Sud

Programul de ”ridesharing spațial” al SpaceX prinde avânt

Spectacolul creat pe cerul nopții de racheta Falcon 9. Ultima lansare a companiei SpaceX a fost un succes

Elon Musk a anunțat noua prioritate a SpaceX: racheta complet reutilizabilă Starship