Home » D:News » Alăptarea în pandemie. Opiniile specialiştilor sunt contradictorii

Alăptarea în pandemie. Opiniile specialiştilor sunt contradictorii

Alăptarea în pandemie. Opiniile specialiştilor sunt contradictorii
Publicat: 12.08.2020

Specialiştii în sănătate au moduri diferite de abordare a problemei alăptatului în pandemie. Dacă Societatea Japoneză de Obstetrică şi Ginecologie susține că există date despre noul coronavirus descoperit în laptele matern, un medic spune că nu există dovezi că sugarii pot fi infectaţi prin alăptare.

Unele mame sunt îngrijorate de faptul că ar putea transmite coronavirusul la nou-născuţii lor. Specialiştii în sănătate au moduri diferite de abordare a problemei, însă cel puţin un medic sfătuieşte mamele să trateze cu calm problema, susţinând că nu există dovezi că sugarii pot fi infectaţi prin alăptare, scrie japantimes.co.

Pe 9 iulie, în presa japoneză a apărut informaţia că laptele matern de la o tânără mamă a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Femeia fusese spitalizată după ce a fost testată pozitiv în aprilie. Ea a făcut apoi un test pe laptele matern pentru a vedea dacă poate continua să alăpteze sugarul, iar rezultatul a fost pozitiv. La vremea respectivă, femeia suferea de mastită. Două zile mai târziu, un nou test pe laptele matern a fost negativ.

Specialiştii explică faptul că e posibil ca laptele matern să fi fost contaminat atunci când a fost extras pentru testare, acesta putând fi unul din motivele pentru care au apărut rezultate contradictorii.

OMS recomandă alăptarea în detrimentul înlocuitorilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus săptămâna trecută că riscul de infecţie cu COVID-19 din cauza alăptării este mic şi nu a fost niciodată documentat, recomandând alăptarea în detrimentul înlocuitorilor.

În iunie, OMS a recomandat alăptarea, deoarece laptele conţine nutrienţi şi anticorpi, dar și luarea unor măsuri de protecţie împotriva virusului, precum purtarea măştii, spălarea mâinilor şi o igienă bună.

Totuşi, în aceeaşi lună, Societatea Japoneză de Obstetrică şi Ginecologie a precizat: „Deoarece există date despre noul coronavirus descoperit în laptele matern, credem că sugarii mamelor purtătoare de virus ar trebui să fie hrăniţi doar cu înlocuitori pentru cel puţin o lună după naştere“. De asemenea, a recomandat separarea sugarului de mamă până când ambii vor fi testaţi negativ.

În acelaşi timp, Societatea de Pediatrie din Japonia a spus, potrivit Mediafax, că sugarii nu trebuie alăptaţi deoarece contactul răspândeşte boala, dar a adăugat: „Atât timp cât sănătatea mamei este stabilă, bebeluşii pot fi alăptaţi cu laptele matern“.

Pe de altă parte, Yuka Wada, medic specialist în neonatologie la Centrul Naţional pentru Sănătatea şi Dezvoltarea Copilului, îndeamnă mamele să rămână calme: „În acest moment, nu există date despre transmiterea coronavirusului prin laptele matern. Testarea PCR este până la urmă un test care urmăreşte să determine prezenţa virusului, nu să ne spună cât de infecţioasă este boala. Să ştii că laptele tău nu este în pericol“.

Medic: Femeile însărcinate trebuie să evite zonele aglomerate

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, spune că gravidele au risc crescut de a face complicaţii grave dacă se infectează cu SARS-CoV-2, așa că femeile însărcinate trebuie să evite zonele aglomerate.

Camelia, femeia de 33 de ani, care a murit, gravidă în 25 de săptămâni, avea COVID-19. La spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia a ajuns în stare gravă de la Spitalul din Târgu Mureş. Virusul i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă hepatica şi insuficienţă respiratorie acută.

Deşi au făcut totul pentru a o salva, Camelia a murit sub ochii medicilor din Alba Iulia.

Medicul şef de la ATI a explicat deja că, în cazul gravidelor, infecţia cu SARS-CoV-2 este şi mai periculoasă, pentru că ele sunt mai predispuse la a face tromboze. Asta înseamnă că se pot forma cheaguri de sânge care pot migra către zone vitale ale organismului.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş, din Capitală, întăreşte această idee, şi spune că gravidele trebuie monitorizate atent, pentru că, în cazul lor boala poate da complicaţii grave într-un timp scurt.

Femeile însărcinate ar trebui să evite zonele aglomerate şi să facă pauză de la portul măştii o dată la două ore, spune specialistul.

„În timpul sarcinii, cu siguranţă avem modificări ale coagulării, şi atunci sunt două mecanisme. Pe de o parte este acţiunea virusului care de asemenea determină modificări aşa cum bine ştim la nivelul coagulării, şi vine şi sarcina. Factori de risc înseamnă şi sarcina, nu numai afecţiunile cronice sau vârsta, pentru aceste persoane, şi aici aş trage un semnal de alarmă, este foarte important să fie o evaluare şi monitorizare corecte, pentru că există riscul ca în momentul initial să fie asimptomatică, şi pe urmă să evolueze din păcate într-un interval scurt de timp, cu complicaţii importante, aşa cum s-a întâmmplat aici. Nimeni nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase