Home » D:News » Vaccinurile împotriva coronavirusului încă nu sunt testate la copii, iar experții sunt îngrijorați din această cauză

Vaccinurile împotriva coronavirusului încă nu sunt testate la copii, iar experții sunt îngrijorați din această cauză

Publicat: 26.09.2020
Vaccinurile împotriva coronavirusului încă nu sunt testate la copii, iar experții sunt îngrijorați din această cauză
În ultimele luni, eforturile de producere a unui vaccin împotriva COVID-19 au făcut progrese semnificative. Credit foto: Pixabay

În ultimele luni, eforturile de producere a unui vaccin împotriva COVID-19 au făcut progrese semnificative.

Progresele privind vaccinurile împotriva coronavirusului au evoluat foarte repede din momentul când virusul a fost identificat și secvențiat pentru prima dată în ianuarie. Principalele vaccinuri experimentale sunt acum în faza finală a studiilor clinice, cu rezultate așteptate în lunile viitoare. Dar aceste progrese s-au concentrat pe elaborarea și testarea unui vaccin pentru adulți, copiii nu au fost încă implicați în niciun studiu pentru un astfel de vaccin. Experții sunt îngrijorați de faptul că copiii ar putea rămâne fără un vaccin COVID-19 viabil pentru o perioadă extinsă de timp, notează Science Alert.

De obicei, producătorii de medicamente testează un vaccin înainte de a solicita aprobarea pentru a-l distribui către copii.Business Insider le-a cerut principalilor producători din domeniu: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, detalii despre planurile lor de testare a vaccinurilor împotriva coronavirusului în cazul copiilor. Toate cele patru companii au declarat că intenționează să facă acest lucru, dar niciuna nu a furnizat o estimare a momentului în care ar putea fi disponibil un vaccin pentru copii.

Experți își manifestă îngrijorarea

Lipsa informațiilor despre cum și când producătorii de medicamente intenționează să-și testeze vaccinurile împotriva coronavirusului pentru copii a cauzat îngrijorare în rândul unor medici pediatri și experți în vaccinuri.

„În acest moment sunt destul de îngrijorat că nu vom avea un vaccin disponibil pentru copii până la începutul anului școlar viitor”, a declarat dr. Evan Anderson, medic pediatru la Children’s Healthcare din Atlanta, pentru The New York Times.

Inițiativa guvernului SUA privind vaccinul împotriva coronavirusului a dus la alocarea a aproximativ 10 miliarde de dolari companiilor de medicamente pentru a-și finanța studiile, pentru a produce doze și pentru a asigura o aprovizionare cu mai multe vaccinuri experimentale.

Câțiva factori explică de ce copiii nu sunt incluși în aceste studii clinice. În general, cercetătorii încep să testeze un vaccin experimental pe populația cel mai puțin vulnerabilă, adulți tineri și sănătoși, și apoi încep să se extindă spre grupuri mai vulnerabile pe măsură ce se acumulează date clinice care arată că vaccinul ar putea să ofere rezultate pozitive.

În timp ce copiii nu pot suferi în mod obișnuit de efectele severe ale COVID-19 observate la vârstnici, găsirea unui vaccin pentru copii este încă un element important de combatere a acestei pandemii. După cum explică purtătorul de cuvânt al Pfizer, copii sunt în general asimptomatici, dar pot juca un rol semnificativ în răspândirea infecției.

Mai exact pentru COVID-19, ratele de deces și spitalizare sunt mult mai ridicate pentru persoanele în vârstă. Complicațiile din cauza coronavirusului au fost extrem de rare în cazul copiilor, în câteva situații find raportă apariția bolii Kawasaki. Companiile farmaceutice au declarat că prioritatea lor în ceea ce privește pandemia a fost protejarea populațiilor celor mai expuse.

Citește și:

Acuzații grave la adresa companiei Moderna care dezvoltă un vaccin COVID-19

Johnson & Johnson accelerează testele clinice ale unui potențial vaccin COVID-19

Compania chineză Sinovac va începe testele clinice pentru vaccinul anti-Covid pe copii şi adolescenţi

Femeia injectată cu vaccinul împotriva COVID Oxford – AstraZeneca chiar a făcut mielită transversă. Compania nu a recunoscut inițial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase