Când trebuie să folosești săpunul și loțiunea de duș. Cum să alegi produsele potrivite pentru pielea ta

06 10. 2020, 08:41
Sursa foto: Unsplash

Pielea este cel mai mare organ al corpului și este esențial să o păstrezi curată mereu. Însă, alegerea produselor de îngrijire personală potrivite poate fi uneori dificilă.

Săpunurile au avut mereu o reputație proastă, iar în ziua de azi, o formulă mai delicată, precum gelul de duș, devine tot mai populară.

În general, toate săpunurile fac același lucru, anume că îndepărtează murdăria de pe suprafața pielii. Singura diferență între ele este lista de ingrediente folosite. Săpunurile pot fi folosite uneori pentru a dizolva transpirația și murdăria de pe piele și pentru a elimina bacteriile. De asemenea, săpunurile dizolvă cu ușurință substanțele uleioase și elimină patogenii de pe piele.

O versiune mai diluată și mai puțin hidratantă a loțiunii de duș

Între timp, loțiunile de duș folosesc același mecanism pentru a îndepărta murdăria de pe piele, însă, de cele mai multe ori, acest produse conțin ingrediente hidratante care pot trata afecțiuni comune ale pielii, precum uscarea excesivă, porii înfundați sau descuamarea.

Pe de altă parte, gelul de duș este doar o versiune mai diluată și mai puțin hidratantă a loțiunii de duș. Pur și simplu curăță pielea fără să o hidrateze.

Există momente când este mai bine să folosești o loțiune de duș sau un gel de duș, spre exemplu, atunci când ai pielea uscată, ai o afecțiune cronică a pielii sau atunci când trebuie să îți exfoliezi pielea.

Loțiunea de corp conține ingrediente care acoperă pielea și o păstrează hidratată, astfel că este soluția perfectă dacă ai pielea uscată. De asemenea, loțiunea de corp este recomandată pentru afecțiuni ale pielii precum psoriasis, acnee și rozacee. Totuși, este indicat să consulți un medic dermatolog mai întâi.

Săpunul este mai prietenos cu mediul încojurător

Totuși, există și momente când săpunul este mai potrivit. Spre exemplu, săpunul este mai prietenos cu mediul încojurător decât gelul de duș sau loțiunea de duș pentru că este împachetat de obicei într-o cutie care poate fi reciclată și nu conține micro-mărgele. Acestea au devenit controversate din cauza impactului pe care îl au asupra mediului, iar în unele țări au fost interzise, potrivit Science Times.

Mai mult, săpunul conține mai puține ingrediente și nu necesită conservanți, ceea ce înseamnă că nu conține parabeni, care sunt dăunători pentru piele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai veche fabrică de săpun a fost descoperită în Israel

Începuturile utilizării săpunului şi unde poţi găsi unul de calitate în România

Un compus regăsit în săpun şi pastă de dinţi provoacă rezistenţa bacteriilor la antibiotice

Ce e mai bun: săpun lichid sau săpun solid?