Home » D:News » O bombă seismică din Al Doilea Război Mondial a explodat în timp ce era dezamorsată, în Polonia

O bombă seismică din Al Doilea Război Mondial a explodat în timp ce era dezamorsată, în Polonia

Publicat: 15.10.2020

Cea mai mare bombă din cel de-Al Doilea Război Mondial descoperită vreodată în Polonia a explodat în timpul procesului de dezamorsare, a anunțat marina poloneză.

Șansele ca bomba, găsită pe fundul canalului de transport maritim Szczecin-Swinoujscie din Marea Baltică, să explodeze erau de 50 – 50, însă nimeni nu a fost rănit.

În jur de 750 de locuitori au fost evacuați în apropiere de orașul-port Swinoujscie.

Forța aeriană a Forțelor Armate Britanice (RAF) a lansat bomba seismică Tallboy în timpul unui raid în 1945 care a dus la scufundarea crucișătorului german Lützow. Swinoujscie făcea parte din Germania și era numit Swinemünde la momentul bombardamentelor.

Ce este o bombă seismică

O bombă seismică diferă de bombele tradiționale, care explodează de obicei la contact sau în apropiere de suprafață și distrug țința prin forța exploziei. În schimb, o bombă seismică este lansată de la altitudini mari pentru a obține o viteză foarte mare pe măsură ce cade, iar la impact bomba penetrează și explodează în subteran, astfel cauzând cratere masive cunoscute drept camuflete, precum și unde intense de șoc. În acest fel, bomba seismică poate afecta ținte care sunt prea mari pentru bombele tradiționale.

Șocul exploziei ar fi fost simțit în mai multe regiuni ale orașului, iar filmările de la fața locului arată o cantitate imensă de apă aruncată în aer.

„Procesul de deflagrare s-a transformat în detonare”

Bomba avea 6 metri lungie și cântărea 5,4 tone, aproape jumătate din acea greutate fiind reprezentată de explozivi. Totodată, bomba a ajuns la adâncimea de 12 metri, doar „botul” fiind vizibil.

Forțele navele au folosit un dispozitiv controlat de la distanță pentru a încerca „deflagrarea” bombei, o tehnică ce arde încărcătura explozivă fără să producă o explozie, potrivit BBC.

„Procesul de deflagrare s-a transformat în detonare. Obiectul poate fi considerat neutralizat, nu mai reprezintă niciun pericol pentru canalul maritim Szczecin-Swinoujscie. Toți scafandrii s-au aflat în afara zonei de pericol”, a declarat Grzegorz Lewandowski, purtător de cuvânt al marinei poloneze.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Explozia din Beirut a fost una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie

Operațiunea Fantezia, planul americanilor de a folosi vulpi pentru a speria populația japoneză în cel de Al Doilea Război Mondial

„Armata fantomă” sau cum i-au păcălit americanii pe naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial

Cele cinci momente esențiale ale celui de Al Doilea Război Mondial. Fără ele, soarta lumii ar fi fost alta

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase