Home » D:News » Compania Moderna ar putea primi anul acesta autorizaţia de folosire a vaccinului Covid-19

Compania Moderna ar putea primi anul acesta autorizaţia de folosire a vaccinului Covid-19

Compania Moderna ar putea primi anul acesta autorizaţia de folosire a vaccinului Covid-19
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 23.10.2020

Compania Moderna anunţă că în decembrie ar putea primi autorizaţia de folosirea de urgenţă a vaccinului experimental Covid-19.

Directorul executiv al companiei de biotehnologie Moderna, Stéphane Bancel, a declarat că guvernul federal ar putea autoriza utilizarea de urgenţă a vaccinului experimental Covid-19 al firmei în decembrie, dacă se vor obţine rezultate intermediare pozitive în noiembrie, într-un studiu clinic amplu.

Bancel a declarat că rezultatele intermediare suficiente ale studiului durează mai mult, dar obţinerea autorizaţiei guvernamentale pentru vaccin poate dura până la începutul anului viitor, relatează MarketWatch.

Unul dintre cele mai importante vaccinuri anti Covid-19

Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, are unul dintre cele mai importante vaccinuri anti Covid-19 în curs de dezvoltare, împreună cu un vaccin co-dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Studiile mari din SUA pentru alte două vaccinuri Covid-19, de la Johnson & Johnson şi AstraZeneca , au fost întrerupte, în timp ce companiile investighează boli inexplicabile printre subiecţii studiaţi.

Comentariile lui Stéphane Bancel sugerează că programul Moderna nu este departe de Pfizer, care a declarat săptămâna trecută că vrea să solicite autorizaţia pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului său până la sfârşitul lunii noiembrie.

Studiu clinic pe zeci de mii de oameni

În iulie, Moderna a început un studiu pe 30.000 de persoane în SUA pentru a testa dacă vaccinul protejează oamenii de boala simptomatică Covid-19 şi înscrierea este aproape completă.

În cadrul studiului, jumătate dintre subiecţi primesc vaccinul şi jumătate primesc un placebo, iar cercetătorii numără apoi câţi au simptomatic Covid-19.

Prima analiză intermediară a eficacităţii vaccinului se va întâmpla atunci când 53 de persoane din întregul studiu primesc simptomatic Covid-19. Dacă există în mod semnificativ mai puţine persoane vaccinate decât persoanele nevaccinate printre aceste 53 de cazuri, compania poate considera rezultatele suficiente pentru a solicita autorizaţia guvernului pentru o utilizare pe scară mai largă.

Este posibil ca prima analiză să aibă loc în noiembrie, dar „este dificil de prezis exact în ce săptămână, deoarece depinde de cazuri, de numărul de persoane care se îmbolnăvesc,” a precizat Bancel.

De asemenea, compania trebuie să monitorizeze siguranţa a cel puţin jumătate din subiecţii studiaţi timp de două luni după vaccinare înainte de a putea solicita o autorizaţie pentru utilizare de urgenţă. Bancel a spus că Moderna va ajunge, probabil, la pragul respectiv la sfârşitul lunii noiembrie. Dacă Moderna solicită o autorizaţie de utilizare de urgenţă la scurt timp, autorităţile vor avea nevoie de câteva săptămâni pentru a examina cererea înainte de a decide în decembrie.

Dacă vaccinul nu demonstrează o eficacitate suficientă la prima analiză intermediară, compania va efectua alta atunci când apar 106 cazuri de Covid-19 simptomatic. Directorul companiei a explicat că acest lucru se va întâmpla probabil în decembrie, ceea ce ar putea amâna orice decizie a FDA până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase