Home » D:News » Edward Snowden a dezvăluit motivul pentru care solicită cetățenia rusă, în „era pandemiilor și a granițelor închise”

Edward Snowden a dezvăluit motivul pentru care solicită cetățenia rusă, în „era pandemiilor și a granițelor închise”

Edward Snowden a dezvăluit motivul pentru care solicită cetățenia rusă, în „era pandemiilor și a granițelor închise”
Edward Snowden la conferința Shield Cyber Security, în 2017. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.11.2020

Denunțătorul american Edward Snowden și soția sa au anunțat că aplică pentru cetățenie rusă, astfel încât să nu fie separați de viitorul fiu în era pandemiilor și a granițelor închise, a explicat fostul colaborator CIA.

Soția lui Snowden, Lindsay, va da naștere unui copil la sfârșitul lunii decembrie, potrivit agenției de știri Interfax care l-a citat pe Anatoly Kucherena, avocatul lui Snowden din Rusia.

Snowden, în vârstă de 37 de ani, a fugit din Statele Unite și a primit azil politic în Rusia după ce a publicat documente clasificate în 2013 care dezvăluiau operațiuni vaste de supraveghere domestică și internațională, desfășurate de Agenția Națională de Securitate (NSA), acolo unde lucra drept contractor.

GALERIE FOTO

De atunci, autoritățile american au continuat să-și exprime dorința ca Snowden să se întoarcă în SUA pentru a fi supus unui proces, fiind acuzat de spionaj în 2013.

„Ne vom crește fiul cu toate valorile Americii pe care o iubim”

„După ani întregi de separare de părinții noștri, soția mea și cu mine nu avem nicio dorință să fim separați de fiul nostru. Tocmai de aceea, în această eră a pandemiilor și a granițelor închise, aplicăm pentru dublă cetățenie americană-rusă”, a scris Snowden pe rețeaua de socializare online Twitter.

„Lindsay și cu mine vom rămâne americani, ne vom crește fiul cu toate valorile Americii pe care o iubim, inclusiv libertatea de a spune orice. Aștept cu nerăbdare ziua când o să mă pot întoarce în State, astfel încât toată familia să fie reunită. Dorința noastră cea mai mare este ca, oriunde locuiește fiul nostru, el să se simtă ca acasă”, a adăugat Snowden.

Rusia i-a oferit deja rezidență permanentă lui Snowden, a declarat avocatul lui luna trecută, acesta fiind un pas crucial spre obținerea cetățeniei.

„Edward mi-a spus că bebelușul lor va fi născut în decembrie”

Snowden beneficiază de o lege a imigrației semnată de președintele rus Vladimir Putin în aprilie, ce permite străinilor să primească un pașaport rus fără să renunțe la alte cetățenii.

Anatoly Kucherena, avocat al lui Snowden, a declarat pentru Interfax că „Snowden m-a rugat să îl ajut la completarea aplicației pentru cetățenie rusă”.

Motivul pentru acest demers este ca Snowden să aibă aceeași cetățenie ca și fiul său, a mai spus avocatul.

„Edward mi-a spus că bebelușul lor va fi născut în decembrie. Având în vedere faptul că bebelușul va primi cetățenie rusă ca drept de naștere, Edward dorește să fie și el cetățean al Rusiei”, a explicat Kucherena.

„Cea mai importantă colaborare a noastră”

Președintele american Donald Trump a spus în august că lua în considerare grațierea lui Snowden, potrivit The Guardian.

Snowden încearcă să nu iasă în evidență în Rusia și vorbește doar în termeni generali despre domiciliul său. Acesta a negat faptul că a fost presat de serviciile de securitate ale țării sau că a încheiat vreun acord pentru a primi azil. Snowden a lăudat frumusețea naturală a Rusiei și oamenii primitori, în timp ce uneori a folosit rețelele de socializare pentru a critica guvernul.

Soția lui Snowden a anunțat că este însărcinată luna trecută, printr-o fotografie publicată pe contul de Instagram. „Cea mai importantă colaborare a noastră va veni în curând”, a scris aceasta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Edward Snowden, fostul colaborator CIA care a expus secrete ale NSA, a primit rezidență permanentă în Rusia

Mărturiile lui Edward Snowden despre epilepsie, afecţiunea care l-a marcat

Autobiografia lui Edward Snowden, ”Dosar permanent”, lansată în România pe 17 septembrie

Edward Snowden face noi dezvăluiri controversate despre operaţiunile de monitorizare ale NSA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase