Home » D:News » Știința explică de ce Game of Thrones a fost atât de popular

Știința explică de ce Game of Thrones a fost atât de popular

Publicat: 26.12.2020
Știința explică de ce Game of Thrones a fost atât de popular
Cercetătorii au folosit teoria rețelelor pentru a stabili de ce serialul bazat pe cărțile lui George R.R. Martin a fost apreciat de milioane de oameni. Credit foto: Captura foto YouTube

Cercetătorii au folosit teoria rețelelor pentru a stabili de ce serialul bazat pe cărțile lui George R.R. Martin a fost apreciat de milioane de oameni.

Un studiu recent a încercat să explice ce a diferențiat „Game of Thrones” de alte priducții asemănătoare și cum povestea sa extrem complicată a atras milioane de cititori, dar și fani ai serialului. O echipă de fizicieni, psihologi și matematicieni de la universitățile Oxford, Cambridge, Limerick, Warwick și Coventry a colaborat la o analiză a seriei semnate de către George R.R. Martin „A Song of Ice and Fire”, din care s-a bazat seria HBO, notează The Science Times.

Cercetătorii au luat în calcul peste 2.000 de personaje numite din seria de cărți și au găsit peste 41.000 de interacțiuni între ele și au analizat modul în care acestea interacționează în comparație cu oamenii din viața reală. În plus, în timp ce personajele importante sunt omorâte  pe măsură ce povestea progresează, studiul arată că nu a fost vorba de evoluții arbitrare și că o serie de acțiuni diferite le-ar fi putut salva.

O poveste atent scrisă

Game of Thrones a inspirat o gamă largă de comparații și analize, cu combinația sa de mituri și istorie. Fanii și academicienii au analizat modul în care acțiunea și temele folosite sunt inspirate din miturile scandinave, dar și din evenimente istorice reale.

Cercetătorii au observat că două aspecte importante, deși contradictorii, sunt combinate cu succes în opera lui Martin. În primul rând, seria captează atenția cititorilor prin seria aparent aleatorie de evenimente semnificative, care „încurajează întoarcerea paginii pentru a afla de ce s-a întâmplat ceva sau ce se întâmplă în continuare”. Al doilea element este că cărțile, în mod surprinzător, prezintă evenimentele într-un mod care pare natural și firesc.

Aceasta a condus echipa multidisciplinară să concluzioneze că, în ciuda dimensiunilor extinse ale seriei, aceasta este de fapt „foarte atent structurată” pentru a-și menține realismul și imprevizibilitatea, rămânând în ceea ce este perceput ca „capacitățile cognitive naturale” ale cititorilor.

Studiul citat a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citește și:

Un actor din Game of Thrones a doborât un record mondial

Actori din ”Game of Thrones”, în distribuţia serialului ”Lord of the Rings”

Creatorii ”Game of Thrones” s-au retras din proiectul ”Star Wars”

O tapiserie de aproape 90 de metri cu rezumatul „Game of Thrones”, expusă în Bayeux, Franţa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase