Combustibilul urât mirositor care ar putea alimenta viitoarele nave cargo

31 12. 2020, 16:00

This browser does not support the video element.

Un motor imens, înalt cât trei etaje, „mârâie” zgomotos la un centru de testare din Copenhaga. În apropiere, o echipă de ingineri supraveghează dintr-o cameră de control.

De obicei, un astfel de motor ar propulsa o navă pe mare, însă acest motor se pregătește să participle la un proiect inovator. Inginerii vor să afle dacă poate funcționa cu amoniac lichid.

Amoniacul este de mult timp o componentă cheie pentru fertilizatori și produse de curățat.

Însă, în căutarea de combustibili mai curați, această substanță urât mirositoare a devenit un jucător important pentru propulsarea navelor ce străbat oceane.

O schimbare substanțială spre tehnologia verde

În jur de 90% dintre toate bunurile comercializate la nivel global sunt transportate pe mări și oceane. Însă, navele sunt mari consumatori de combustibil. De asemenea, transportul marin produce în jur de 2% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Organizația Maritimă Internațională (OMI) vrea ca acest nivel să fie redus la jumătate până în 2050, iar acest lucru va necesita o schimbare substanțială spre tehnologia verde.

Brian Soerensen, cercetător și director de dezvoltare la Man Energy Solutions, spune că mai mulți combustibili sunt testați momentan. „Una dintre opțiuni ar putea fi amoniacul. Metanolul ar putea fi o altă opțiune, iar combustibilul bio a treia soluție”, a spus Soerensen.

Ce avantaje aduce amoniacul lichid

Amoniacul are un avantaj pentru că nu conține carbon, așa că poate arde într-un motor fără să emită dioxid de carbon.

Până la începutul anului 2024, Man Energy Solutions are de gând să instaleze un motor cu amoniac pe o navă. Primele modele vor folosi două tipuri de combustibil.

Deși este mai puțin bogat în energie decât combustibilii marini din ziua de azi, amoniacul lichid este mai dens din punct de vedere energetic decât hidrogenul, un alt combustibil care nu produce emisii.

„Nu este nici prea scump de depozitat și nici scump de produs”

Hidrogenul este deja folosit în cazul mașinilor, avioanelor și trenurilor. Este mai ieftin de produs decât amoniacul, însă mai dificil de gestionat pentru că trebuie să fie depozitat la o temperatură de – 235 de grade Celsius, potrivit BBC.

„Amoniacul se află foarte comod la mijloc. Nu este nici prea scump de depozitat și nici scump de produs”, a explicat dr. Tristan Smith, expert în transportul scăzut în emisii de carbon, de la University College London.

Totuși, există și anumite provocări. Arderea amoniacului poate elibera oxizi de azot poluanți, acesta fiind și toxic, astfel necesitând depozitare și manevrare cu mare grijă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Transformarea plasticului în combustibili fosili este o manevră de imagine, experți subliniază problemele acestor procese

Din farfurie în baterie, spanacul ar putea fi un catalizator viabil pentru celulele de combustibil

Celera 500L, avionul care reduce considerabil consumul de combustibil, dar fără a pierde din viteză

Cercetătorii au creat un dispozitiv care produce combustibil ”verde” din lumină solară, dioxid de carbon și apă