Home » D:News » Criteriile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România: Cine are prioritate

Criteriile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România: Cine are prioritate

Criteriile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România: Cine are prioritate
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 19.11.2020

Lucrătorii din sistemul de sănătate public și privat, îngrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilități, creșe sau căminele de bătrâni fac parte din grupurile care vor avea prioritate la vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit la Digi24 despre criteriile prioritare de care se va ține cont.

Grupele prioritizate din populație

„În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, sunt prevăzute în paralel mai multe grupe populaționale prioritizate. În mod deosebit, vorbim de lucrătorii din sistemul de sănătate, atât din sistemul public cât și cel privat, la care se adaugă îngrijitorii din serviciile sociale, centrele de îngrijire pentru bolnavii cu dizabilități, pentru creșe, centre de îngrijire pe termen lung, căminele de bătrâni, la care se adaugă acele activități esențiale, critice pentru funcționarea normală a oricărei societăți. Aceste activități critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne interesează să protejăm activitatea în sine. Aici ar intra activități din domeniul apărării, securității naționale, transporturilor, energie, furnizare distribuție de alimente, apă potabilă, management de deșeuri, învățământ. Sunt principalele activități critice fără de care noi nu putem funcționa ca societate”, a spus medicul.

În ce privește categoriile vulnerabile, este vorba despre persoane care au peste 65 de ani sau de persoane cu boli cronice, potrivit Mediafax.

Prioritizările sunt bazate pe criterii obiective

„Aceste prioritizări sunt bazate pe niște criterii obiective și anume ne interesează criteriul epidemiologic, ceea ce înseamnă că acest criteriu ne permite o flexibilitate a alocării vaccinurilor. Dacă la nivelul unei regiuni geografice în România vom avea o rată de pozitivare a cazurilor, o creștere accelerată disproporțional mai mare față de ce se întâmplă în restul regiunilor țării, este evident că acolo trebuie intervenit mai rapid pentru stingerea acelui focar”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase