Chinezii, nevoiți să corecteze pe orbită sonda care va aduce pe Terra probe de pe Lună

15 12. 2020, 09:18

Sonda lunară Chang’e-5, care se îndreaptă spre Terra cu probe colectate de pe Lună, efectuează corecții orbitale pe măsură ce se întoarce pe Pământ. Anunțul a fost făcut de Administrația Spațială Națională Chineză (CNSA).

Sonda se va desprinde de modul de ascensiune și va reveni pe Pământ independent, având la bord rocile lunare extrem de importante.

Corecția făcută de sonda spațială Chang’e-5 este prima dintre cele două necesare pentru reîntoarcerea pe Terra.

China Daily a precizat că sonda a schimbat, sâmbătă, cu succes direcția dintr-o orbită aproape circulară într-una eliptică, după ce timp de șase zile a orbitat planeta.

CNSA a declarat că sistemul a început cea de-a doua manevră de injecție de tranziție Lună-Pământ. Aceasta implică patru turbine cu presiune de 150 newtoni la o altitudine medie de 230 de kilometri chiar deasupra podelei lunare.

Timp de aproximativ 22 de minute, motoarele au funcționat și au împins sonda pe o traiectorie de tranziție Lună-Pământ. Se anticipează că a doua alternanță ar face ca vehiculul să se elibereze de atracția Lunii și să îl așeze pe ruta spre Pământ.

Sonda chineză care aduce rocile de pe Lună, așteptată în orice moment

Chang’e-5 este așteptat să sosească în Mongolia Interioară în orice moment, de marți până joi.

Proiectul este primul din ultimele peste patru decenii în care sunt aduse roci de pe Lună pe Pământ. China devine astfel a treia țară din lume care realizează această misiune, după Statele Unite și fosta Uniune Sovietică.

De la lansarea din 24 noiembrie, din insula Hainan din sud, a durat aproximativ cinci zile până când Chang’e-5 a ajuns pe Lună.

Pe 1 decembrie, Chang’e-5 a aselenizat în câmpia vulcanică Mons Rümker, unde cu ajutorul unui braț robotic a colectat circa 1,5 kg de rocă și sol de pe suprafață lunară și a forat aproximativ 2 metri pentru a obține 500 de grame de mostre din adâncurile satelitului natural al Terrei, potrivit Science Times.

În cadrul programului american Apollo au fost colectate 382 de kilograme de probe lunare care au fost aduse pe Terra în șase zboruri, în timp ce Uniunea Sovietică a adus în jur de 300 de grame de mostre selenare cu trei misiuni fără echipaj.

Misiunea actuala este una fără precedent pentru China, nu doar din cauza scopului, ci și a tehnologiei și manevrelor pe care le-a implicat colectarea rocilor de pe Lună și aducerea lor pe Terra.

Vă recomandăm să citiți și:

O firmă britanică va transforma rocile lunare în oxigen și materiale de construcție

Fenomen unic în Sistemul Solar. Şanţurile de pe Phobos, luna lui Marte, au fost cauzate de rostogolirea rocilor

Fenomen unic în Sistemul Solar. Şanţurile de pe Phobos, luna lui Marte, au fost cauzate de rostogolirea rocilor

Astronauții ar putea descoperi roci antice de pe Venus pe suprafața Lunii