Home » D:News » Noua rachetă Long March 8, lansată cu succes de China

Noua rachetă Long March 8, lansată cu succes de China

Publicat: 23.12.2020
Noua rachetă Long March 8, lansată cu succes de China
Credit foto: Captură Youtube

O nouă rachetă chineză a efectuat primul zbor în cadrul unui plan de lungă durată de dezvoltare a vehiculelor de lansare reutilizabile care vizează reducerea costurilor misiunii și accelerarea programelor pentru clienții comerciali.

Long March 8 Y-1 a fost lansată, marți, de Centrul Spaţial Wenchangn din insula Hainan, în sudul Chinei, având la bord cinci sateliți, a informat presa de stat.

În următorii ani, China intenționează să dezvolte rachete reutilizabile în cadrul seriei Long March 8, similare cu gama Falcon produsă deja de compania aerospațială americană SpaceX.

Presa de stat chineză, citată de Reuters, nu a spus dacă Long March 8 Y-1 este reutilizabilă, însă se așteaptă ca următoarele variantele să fie capabile de decolare verticală și aterizare verticală (VTVL), ceea ce va permite utilizarea lor pentru mai multe lansări.

Lansarea rachetei Long March 8 Y-1 încheie un an agitat pentru China

China va dezvolta primul său vehicul VTVL în jurul anului 2025, a declarat în noiembrie un oficial din cadrul China Aerospace Science and Technology Corp (CASC), principalul contractor spațial al țării.

Lansarea Long March 8 Y-1 a încheiat un an agitat pentru programul spațial chinez.

La începutul acestei luni, China a adus pe Terra roci și sol de pe Lună,  în prima misiune pe satelitul natural al Terrei după cea din 1976. În iulie, China și-a lansat prima misiune independentă către Marte.

Peste numai doi ani, în 2022, țara din Asia de Est are în plan să finalizeze construcția unei stații spațiale multi-modulară, locuibilă.

Totodată, până în 2045, China speră să stabilească un program care să opereze mii de zboruri pe an în spațiu și să transporte zeci de mii de tone de marfă și pasageri.

Vă recomandăm să citiți și:

Planurile ambițioase ale Chinei pentru Palatul Ceresc, stația sa spațială

Cum și-a pregătit China roverul pentru terenul de pe Marte

Explozia unui meteorit în China, înregistrată de camerele de luat vederi

Lansare cu probleme. Propulsoarele unei rachete spațiale chineze, aproape să se prăbușească peste o școală

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase