Home » D:News » Primul transplant de față și de mâini încheiat cu o reușită. „Este incredibil de complicat. Este un succes extraordinar”

Primul transplant de față și de mâini încheiat cu o reușită. „Este incredibil de complicat. Este un succes extraordinar”

Primul transplant de față și de mâini încheiat cu o reușită. „Este incredibil de complicat. Este un succes extraordinar”
Credit foto: NYU Langone Health
Publicat: 05.02.2021

La aproape șase luni de la un transplant rar de față și mâini, un tânăr reînvăță cum să zâmbească, să clipească, să ciupească și să strângă. Deși riscul rămâne, succesul acestei operații este o premieră mondială.

Joe DiMeo, un tânăr american de 22 de ani din New Jersey, a fost supus unei operații de transplat triplu în august anul trecut, la doi ani după ce a suferit arsuri grave într-un accident de mașină, transmite AP News.

Experții afirmă că se pare că operația ce a avut loc la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health a fost un succes, însă avertizează că va mai dura ceva timp pentru a spune cu siguranță.

Chirurgii americani au efectuat cel puțin 18 transplanturi de față și 35 de transplanturi de mână, potrivit United Network for Organ Sharing (UNOS), instituția care supervizează transplanturile de organe din SUA.

Înainte s-au mai efectuat numai două transplanturi simultane de față și mâini, soldate cu eșec

Transplanturile simultane de față și mâini la aceeași persoană sunt extrem de rare. Au mai existat două încercări de acest tip înainte. Prima a avut loc în 2009 în cazul unui pacient din Paris care, din păcate, a murit o lună mai târziu din cauza complicațiilor.

Doi ani mai târziu, medicii din Boston au încercat procedura pe o femeie care a fost mutilată de un cimpanzeu, dar după câteva zile a trebuit să-i scoată mâinile transplantate.

„Faptul că ar putea reuși este fenomenal”, a spus dr. Bohdan Pomahac, chirurg la spitalul din Boston, care a efectuat a doua încercare de acest gen. „Știu direct că este incredibil de complicat. Este un succes extraordinar”, a mai spus el.

DiMeo va lua medicamente pe tot parcursul vieții pentru a evita respingerea transplanturilor și va continua recuperarea pentru a câștiga simțurile și funcțiile faței și mâinilor.

Accidentul care l-a mutilat

DiMeo a mărturisit că, în 2018, a adormit la volan, după ce a lucrat în schimbul de noapte ca tester de produse pentru o companie de medicamente. Din cauză că a adormit la volan, a pierdut controlul autoturismului care a luat foc în urma accidentului. A suferit arsuri de gradul III pe cea mai mare parte a corpului și din această cauză a petrecut luni întregi într-o comă indusă. A suportat 20 de intervenții chirurgicale de reconstrucție, inclusiv multiple grefe de piele.

După ce a devenit clar că intervențiile chirurgicale convenționale nu l-au putut ajuta să-și recapete vederea deplină și nici fucționalitatea mâinilor, la începutul anului 2019, echipa de medici care îl trata a început să se pregătească pentru transplantul riscant.

Credit foto: NYU Langone Health

Găsirea unui donator pentru transplantul de față și de mâini al lui Joe DiMeoJoe a fost o mare provocare. Medicii au estimat că avea doar 6% șanse să găsească o potrivire compatibilă cu sistemul său imunitar. Mai mult, au dorit să găsească pe cineva cu același gen, ton de piele și mâini.

Ulterior, izbucnirea pandemiei de COVID-19, limitarea transplanturilor și redirecționarea cadrelor medicale pentru tratarea cazurilor de coronavirus au îngreunat și mai mult eforturile de a-i reda tânărului o șansă la o viață mai bună.

Cum s-a derulat operația de transplant de față și mâini

În cele din urmă, la începutul lunii august 2020, echipa de medici a identificat un donator în Delaware, iar operația care a durat 23 de ore a avut loc câteva zile mai târziu.

Medicii i-au amputat lui DiMeo ambele mâini, înlocuindu-le la mijlocul antebrațului și conectând nervii, vasele de sânge și 21 de tendoane cu suturi subțiri. De asemenea, i-au transplantat o față întreagă, inclusiv fruntea, sprâncenele, nasul, pleoapele, buzele, ambele urechi și oasele faciale care stau la bază.

„Posibilitatea de a avea succes pe baza istoricului părea slabă”, a spus dr. Eduardo Rodriguez, care a condus echipa medicală de peste 140 de persoane care a realizat transplantul de față și mâini. „Nu este ca și cum cineva a mai făcut asta de mai multe ori și avem un fel de program, o rețetă de urmat”, a mai spus el.

Până în prezent, DiMeo nu a prezentat semne că organismul său respinge noua față sau mâinile, a spus Rodriguez, săptămâna aceasta, când a dezvăluit detalii în premieră despre transplant.

O nouă șansă la viață, dar riscul rămâne pentru tot restul vieții

Din noiembrie, când a fost externat, DiMeo a făcut recuperare intensă, dedicând în fiecare zi multe ore pentru terapie fizică, ocupațională și logopedică.

Tânărul care locuiește cu părinții se poate acum îmbrăca și hrăni singur. Totodată, poate practica o serie de activități, precum biliardul, fitness și se poate juca cu Buster, câinele său.

„Ai o nouă șansă la viață. Chiar nu poți renunța”, i-a transmis dr. David Klassen, șeful medical al UNOS, care a avertizat însă că, precum în cazul oricărui transplat, pericolul rămâne, iar medicamentele pe care trebuie să le ia pentru a evita respingerea îl fac vulnerabil la infecții, pentru tot restul vieții.

Totuși, dr. Eduardo Rodriguez, șeful echipei de medici care a efectuat transplantul de față și mâini, s-a declarat uimit să vadă că DiMeo a reușit să-și stăpânească abilități, precum închiderea jachetei și încălțarea pantofilor.

„Este foarte îmbucurător pentru noi toți. Există un sentiment extraordinar de mândrie”, a mai spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul transplant de organe de la porc la om ar putea avea loc anul acesta

O dronă a transportat un rinichi pentru transplant pe o distanță de 16 kilometri

Medicii au folosit un transplant de fecale pentru a trata un pacient al cărui microbiom producea alcool

Dublu transplant de plămâni pentru o tânără grav afectată de COVID-19. Este o premieră pentru SUA

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase