Home » D:News » Kombucha: cum se obține și ce beneficii are?

Kombucha: cum se obține și ce beneficii are?

Kombucha: cum se obține și ce beneficii are?
Credit foto: Unsplash
Publicat: 17.03.2021

Există posibilitatea să fi auzit până acum de noua băutură care a făcut înconjurul lumii și despre care se vorbește atât de mult pe social media. Dacă nu, trebuie să știi că această băutură specială este bazată pe ceai fermentat, iar consumul său aduce multe beneficii corpului nostru.

Originea băuturii kombucha

Kombucha nu este o băutură recent descoperită, ba chiar din contră. Aceasta este consumată de mai bine de 2000 de ani. În primă fază era consumată doar în China, dar s-a răspândit rapid în țări precum Japonia și Rusia. A devenit populară în Europa la începutul secolului 20. În Statele Unite, reputația băuturii komucha se află într-o linie ascendentă datorită beneficiilor acesteia și faptului că este văzută ca o băutură energizantă.

Ingredientele folosite pentru a produce kombucha

Ingredientele de bază pentru kombucha sunt drojdie, zahar și ceai negru. Amestecul este lăsat la fermentat cel puțin o săptămână. În acest timp, bacteriile și acidul au timp să fermenteze, ba chiar să producă și puțin alcool. Acest proces este cunoscut și foarte utilizat, în special în Asia, pentru a conserva varza murată sau kimchi și este foarte similar modului în care laptele este transformat în iaurt.

Pentru a prepara kombucha se folosește o bacterie acvatică similară chefirului, din clasa Zooglea. Aceasta formează la suprafață un sediment denumit SCOBY. Poți folosi acest SCOBY pentru a fermenta mai multă komucha.

Beneficiile consumului de kombucha

Tocmai datorită acestei bacterii care se ocupă cu fermentarea băuturii, kombucha este plină de probiotice. Conține câteva specii de bacterii lactice ce pot avea funcție probiotică. Probioticele, practic, asigură existența bacteriilor benefice în stomacul tău. Aceste bacterii sunt cunoscute că îmbunătățesc digestia, reduc inflamațiile la nivelul sistemului digesitv și pot avea impact și asupra metabolismului și al procesului de slăbire.

Kombucha poate fi produsă și din ceai verde, dar și din ceai negru sau chiar un amestec din cele două. Atât ceaiul verde cât și ceaiul negru sunt cunoscute pentru faptul că sunt pline de antioxidanți, substanțe foarte bune împotriva radicalilor liberi. Antioxidanții sunt necesari pentru buna funcționare a ficatului. Există studii realizate pe șoareci de laborator care au demonstrat că consumul regulat de kombucha reduce nivelul de toxicitate din ficat cauzat de substanțe chimice toxice, în unele cazuri cu până la 70%. Deși nu există studii realizate în acest sens, pe oameni, consumul de kombucha va avea cu siguranță un impact pozitiv asupra sănătății tale.

Un alt aspect de luat în considerare este acela că kombucha omoară bacteriile. De ce? Una din substanțele produse în momentul fermentării este acidul acetic sau oțetul. Acesta este cunoscut ca fiind capabil să omoare anumite microorganisme. Kombucha produsă din ceai negru sau ceai verde pare a avea proprietăți antibacteriale puternice, în special împotriva infecțiilor cauzate de bacterii precum Candida.

De asemnea, consumul de kombucha ar putea reduce riscul de boli de inimă. Aceasta ar putea îmbunătății doi markeri: LDL și HDL, cunoscuți și ca colesterol ”bun” și ”rău”. Ceaiul, în special cel verde, protejează particulele de colesterol ”bun” împotriva oxidării. Cei ce consumă ceai verde regular au cu 31% mai puține șanse de a dezvolta o boală de inimă.

Este evident că kombucha are foarte multe beneficii, ba chiar poate influența diabetul de tip 2 sau chiar să proteja împotriva cancerului. Deși nu s-au realizat foarte multe studii, cert este că kombucha poate fi un înlocuitor perfect pentru băuturile carbogazoase sau diversele sucuri pline de zahar, conservanți și coloranți pe care le găsim în comerț.

Kombucha acasă

Poți face kombucha în propria casă urmărind o rețetă și câteva sfaturi simple. În primul rând:

  • Nu utiliza vase din metal sau plastic. Metalul poate afecta ”ciuperca” SCOBY, iar plasticul poate favoriza dezvoltarea bacteriilor rele.
  • Asigură-te că totul este foarte curat atunci când începi prepararea băuturii kombucha.
  • Ai grijă la temperatură. Fermentarea este mai rapidă în locuri mai calde și mai înceată în locuri mai reci.
  • Ai grjiă la mucegai! Dacă observi orice fel de mucegai (de obicei este verde, alb sau negru) că se dezvoltă pe SCOBY, aruncă întregul conținut.

Poți achiziționa o SCOBY pentru a produce kombucha sau poți să îți crești propria SCOBY de la bun început. După ce ai o prim-ciupercă SCOBY iată ce trebuie să faci:

  • Pregătește ceaiul și amestecă zaharul în interior. Pliculețele trebuie lăsate în interior până când acesta se răcește.
  • Toarnă ceaiul rece într-un borcan curat și adaugă peste puțină kombucha neîndulcită.
  • Pune ușor ciuperca SCOBY peste ceai, în borcan, și acoperă cu câteva straturi de țesătură sau tifon pe care le vei prinde cu un elastic.
  • Pune borcanul într-un loc ferit de lumină, cu o temperatură a camerei între 21 și 24 de grade Celsius și lasă-l să fermenteze pentru următoarele 6-10 zile. Poți începe să deguști ceaiul din cea de-a 6-a zi folosind un pai. Ar trebui să fie ușor dulceag și cu o ușoară aromă acidică. Dacă vei dori să faci altă kombucha, păstrează două cani din aceasta pentru următoarea serie.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase