Home » D:News » De ce este „absolut necesară” prezența militară rusă în Arctica pentru Vladimir Putin

De ce este „absolut necesară” prezența militară rusă în Arctica pentru Vladimir Putin

De ce este „absolut necesară” prezența militară rusă în Arctica pentru Vladimir Putin
Credit foto: MAXAR
Publicat: 08.04.2021

Președintele rus Vladimir Putin consideră prezența trupelor ruse în Arctica o parte „absolut necesară” a dezvoltării militare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Răspunzând rapoartelor CNN despre imagini din satelit care arată imense acumulări militare rusești în Arctica, Peskov a spus că „comandantul-șef [Putin] consideră cu adevărat prezența militară rusă în Arctica ca fiind un element absolut necesar pentru dezvoltarea militară”.

Zona arctică este o regiune foarte importantă a Federației Ruse, care se aplică atât granițelor noastre, cât și zonei noastre economice speciale. Potențialul economic crește de la an la an, știți că există planuri generale de dezvoltare națională în Arctica, iar toate acestea sunt implementate în mod consecvent”, a spus Peskov.

O construcție continuă de baze militare rusești

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o construcție continuă de baze militare rusești pe coasta arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane, probabil pentru noi arme de înaltă tehnologie și pentru torpila Poseidon 2M39.

Această torpilă stealth fără pilot este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de proiectanții ruși pentru a se strecura pe fundul mării. Tehnica de luptă prezentă include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de coasta regiunii Alaska, potrivit Mediafax.

„Nimeni nu vrea să vadă Arctica ca o regiune care se militarizează”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „În mod evident, recunoaștem că regiunea este un teren cheie, vital pentru propria noastră apărare, și ca un potențial coridor strategic între Indo Pacific Europe și patrie, ceea ce ar face-o vulnerabilă la concurența extinsă, dacă vreți”, a spus el.

În ceea ce privește aceste preocupări, Peskov a spus că „nu trebuie uitat că America însăși nu a renunțat niciodată la prezența sa militară în zona arctică și nu și-a slăbit niciodată atenția asupra zonei arctice”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase