Home » D:News » Accesul la servicii medicale pentru pacienții cu HIV/SIDA din România, foarte afectat din cauza pandemiei

Accesul la servicii medicale pentru pacienții cu HIV/SIDA din România, foarte afectat din cauza pandemiei

Accesul la servicii medicale pentru pacienții cu HIV/SIDA din România, foarte afectat din cauza pandemiei
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 19.04.2021

Pacienții cu HIV din România solicită asigurarea accesului la servicii medicale și tratament, limitat semnificativ în pandemie. Este vorba despre un apel adresat autorităților de medicii infecționiști și pacienți.

Medicii infecționiști și pacienții cu HIV/SIDA au lansat vineri un apel către prim-ministrul României și către instituțiile din subordinea Guvernului pentru a găsi soluții față de situația gravă în care se află bolnavii. Din cauza pandemiei, acestora li s-a îngreunat accesul la serviciile medicale. A scăzut și numărul de teste făcute pentru depistarea infecției cu HIV/SIDA și există riscul răspândirii necontrolate a acesteia, susțin semnatarii apelului.

Ei mai spun că toate spitalele de boli infecțioase sunt în prezent închise pacienților cu HIV, ceea ce îi pune în mare dificultate pe pacienții cu HIV. De un an, persoanele seropozitive nu au mai avut acces la medicul curant și nu au mai fost posibile internările în spitale pentru problemele grave de sănătate generate de această infecție, potrivit Mediafax.

Peste jumătate dintre pacienții cu HIV au analizele de monitorizare neefectuate de peste un an de zile

Peste jumătate dintre pacienții cu HIV au analizele de monitorizare neefectuate de peste un an de zile, conform datelor UNOPA. Începutul anului 2021 a fost marcat de întreruperi ale eliberării tratamentului în mai multe spitale din țară, cauzate de lipsa alocării bugetare.

Bugetul alocat zilele acestea de către Ministerul Sănătății către spitalele care tratează pacienți cu HIV acoperă tratamentul necesar doar până la data de 1 iunie 2021. Astfel, începând cu 1 iunie, spitalele nu vor mai avea tratament pe care să îl acorde pacienților.

Semnatarii apelului propun o serie de soluții

„Măsurile urgente necesare a fi luate de către Guvern sunt: bugetarea corectă a Programului de Tratament HIV pentru anul 2021, astfel încât să existe tratament și după 1 iunie, cel puțin până la sfârșitul anului. Asigurarea de paturi în spitalele de boli infecțioase Centre Regionale HIV/SIDA pentru internarea cazurilor grave care nu au COVID-19. Eliberarea tratamentului pe 3 luni și trimiterea lui prin curierat, pentru evitarea riscurilor. Asigurarea condițiilor pentru efectuarea analizelor de monitorizare specifice, conform ghidurilor de tratament. Prioritizarea, actualizarea și implementarea eficace a Planul Național Strategic HIV/SIDA pentru a răspunde provocărilor de sănătate publică pe care HIV/SIDA le ridică în general, cu atât mai mult în context pandemic”, scrie în apelul semnat de medici și pacienți.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 31 decembrie 2020 erau 16.848 persoane infectate HIV. În anul 2020 au fost diagnosticate 432 cazuri noi de infecție HIV în România, din care 76% bărbați și 24% femei. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2020 sunt sexul neprotejat și consumul de droguri injectabile.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase