Home » D:News » Parlamentul European a aprobat certificatul UE COVID-19. Ce înseamnă asta pentru libera circulație

Parlamentul European a aprobat certificatul UE COVID-19. Ce înseamnă asta pentru libera circulație

Parlamentul European a aprobat certificatul UE COVID-19. Ce înseamnă asta pentru libera circulație
Credit foto: Pixabay
Publicat: 30.04.2021

Certificatul UE COVID-19 a fost aprobat în Parlamentul European, anunță eurodeputatul Dragoș Pîslaru: „Nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație”.

Parlamentul European a spus Da Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare. Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație. Am spus-o și o s-o mai spun: libera circulație pe teritoriul UE este esențială pentru a reveni cât mai curând la viața în care putem plănui din nou călătorii de muncă sau de plăcere, în care ne putem revedea rudele și prietenii de departe. Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forțează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate”, anunță Dragoș Pîslaru.

„Certificat UE COVID-19”, nu „adeverință electronică verde”

El oferă și câteva repere despre viitorul document. Astfel, se va numi „certificat UE COVID-19” – și nu „adeverință electronică verde” (cum propusese Comisia Europeană), poate fi emis electronic sau pe hârtie, ar trebui să fie valabil timp de 12 luni, iar titularii certificatului nu ar trebui să fie supuși restricțiilor de călătorie suplimentare precum carantina, autoizolarea sau testarea.

„Asta înseamnă că statele membre trebuie să își armonizeze măsurile și cadrul juridic pentru ca certificatul UE să funcționeze fără probleme în paralel cu orice inițiativă instituită de state pentru depășirea pandemiei. Adică să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Statele membre nu sunt obligate să accepte doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19 menționate în certificat. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui stat membru”, adaugă europarlamentarul român.

„Nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE”

El explică faptul că datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre către care vom călători, potrivit Mediafax.

„Nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Toate celelalte reglementări sunt similare cu forma cunoscută a regulilor GDPR. Foarte important: așa cum menționam și în postarea anterioară pe această temă: pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu s-au vaccinat sau care nu își permit efectuarea de teste, am subliniat în textul adoptat azi că statele membre UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite. În aceeași notă, pentru a urgenta redresarea statelor, vaccinurile trebuie să fie produse la scară largă, la prețuri accesibile, apoi alocate la nivel mondial. Propunerea legislativă a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 de abțineri”, conchide Pîslaru.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase