Home » D:News » Granița dintre Belgia și Franța, mutată din greșeală de un fermier. Cum s-a întâmplat

Granița dintre Belgia și Franța, mutată din greșeală de un fermier. Cum s-a întâmplat

Granița dintre Belgia și Franța, mutată din greșeală de un fermier. Cum s-a întâmplat
Sursa foto: David Lavaux/Facebook
Publicat: 06.05.2021

Un incident diplomatic a fost evitat în Europa după ce un fermier belgian a mutat accidental granița cu Franța, făcându-și țara natală cu aproximativ 1.000 de metri pătrați mai mare, relatează CNN, care notează că, din fericire, autoritățile au văzut partea amuzantă.

Granița dintre Belgia și Franța se întinde pe o lungime de 620 de kilometri, iar marcajele de piatră care o definesc au fost stabilite cu mai bine de 200 de ani în urmă. Una dintre pietrele de hotar, plantată în 1819, a fost identificată ca fiind deplasată cu 2,29 metri.

Se crede că un fermier din orașul belgian Erquelinnes a mutat piatra, aflată pe terenul său, într-un loc mai convenabil, fără a anticipa potențialul demersului.

Granița strămutată de-a lungul câmpului fermierului reprezintă o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați.

„Intenția noastră nu era să facem Belgia mai mare și Franța mai mică!”

„Știm exact unde a fost piatra, chiar lângă un copac”, a declarat marți pentru CNN David Lavaux, primarul orașului Erquelinnes, Belgia. „În 2019, în timpul aniversării a 200 de ani, au fost geo-localizate foarte precis.

„Pietrele au fost așezate acolo în 1819 după înfrângerea lui Napoleon, iar anul este inscripționat pe ele”.

Lavaux a adăugat: „Suntem pe cale să găsim persoana care a mutat piatra, astfel încât să putem evita orice necazuri. Trebuie să verific încă cine este proprietarul terenului”, potrivit Mediafax.

Primarul belgian a subliniat că autoritățile locale de pe ambele părți ale frontierei erau dornice să rezolve situația rapid și pe cale amiabilă. „Vom readuce granița unde trebuie. Intenția noastră nu era să facem Belgia mai mare și Franța mai mică!”

Aurélie Welonek, primarul orașului francez Bousignies-sur-Roc, care deținea teritoriul pierdut, a vorbit cu agenția de presă franceză Internep într-un interviu video care a prezentat și Lavaux.

„Cele două țări se înțeleg bine, așa că nu au existat mari îngrijorări”, a spus ea. „Am încredere deplină în omologul meu belgian care a făcut ceea ce era necesar cu fermierul. I-am cerut să mute piatra înapoi și, dacă nu va coopera, atunci Ministerul Afacerilor Externe se va implica”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase